Er kunnen geen asielzoekers worden gehuisvest op het bedrijventerrein van Ter Borch, meldt RTV Drenthe. Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks en ChristenUnie hadden hiervoor gepleit maar volgens het college van burgemeester en wethouders is dit lastig te realiseren.

Een tijdelijke opvang op dit bedrijventerrein past volgens het college niet in het bestemmingsplan. Het terrein is bedoeld voor bedrijven die zich daar willen vestigen. Op dit moment staat er een hotel en een fastfoodketen. Volgens de gemeente zal er binnenkort een sportcentrum gebouwd worden en zijn er meer gegadigden. Wanneer asielzoekers tijdelijk worden opgevangen moet het bestemmingsplan worden veranderd. Volgens het college is de locatie ook niet geschikt om te wonen in verband met onder andere de geluidsoverlast van de naastgelegen snelweg. Zowel bedrijven als tijdelijke woningen voor asielzoekers op het terrein neerzetten is geen optie. “We moeten dan stoppen met de huidige kavelverkoop, dit heeft geen zin meer”, stelt B&W in een reactie naar de drie partijen. Het college zal nog overleggen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en zal bekeken worden welke locaties in de gemeente wel geschikt kunnen zijn. Eind van dit jaar wordt de voormalige Bladergroenschool in Paterswolde opengesteld voor 148 asielzoekers. Jurryt Vellinga, fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo, heeft begrip voor de uitleg van de gemeente. “Het college is met veel processen bezig waar wij geen weet van hebben. Dit was van onze kant een suggestie en te laten zien dat wij meedenken. Ik ben van het kijken naar wat wel kan en ik hoop dat het college ook op korte termijn met nieuwe ideeën komt.”