Voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie is het voor Galerie Lemferdinge weer mogelijk om tentoonstellingen te organiseren. De expositie die nu te zien is heet Met Verve, wat zowel letterlijk als figuurlijk gezien moet worden. De tentoonstelling is georganiseerd door de Culturele Raad Eelde. In totaal negen amateurschilders laten hun werk zien.

Wat zij gemeenschappelijk hebben is dat zij les krijgen van Kés (spreek uit Kees) Aerts uit Groningen. In de tentoonstelling zien we voornamelijk abstract werk zoals ook de leermeester abstract werkt. Twee van de exposanten werken realistisch. Het werk is van: Willem Bootsveld, Willemien Broekema, Christina Draaisma, Renny de Haan, Wendy Hummel, Akke Kuipers, Krista van der Lugt, Lianne van der Meer en Anna Tiemersma. Deze tentoonstelling is te bezoeken  t/m 28 november op zaterdag 14.00-17.00 uur en zondag van 12:00 tot 17:00 uur. 9 oktober was de opening. Alle werken zijn in acryl uitgevoerd. Het kleinste werk is 13 bij 18 cm, het grootste werk 120 bij 100 cm. Veel werken zijn duidelijk geïnspireerd door landschappen of door een gevoel. De werken variëren in prijs van €45,- tot €950,- .

Kés Aerts is beeldend kunstenaar en verzorgt al jaren schildercursussen en workshops: “Ik laat iedereen eigen keuzes maken m.b.t. wat men wil schilderen. Ik ondersteun hen in het zich verder ontwikkelen en kan daarvoor allerlei technieken aanreiken. Mijn vakkennis reikt van realistisch tot abstract. Vandaar dat het op deze schilderscursussen ook mogelijk is om te leren schilderen als bekende voorbeelden uit de kunstgeschiedenis.” Lianne van der Meer is één van de exposanten. Ze volgt de schildercursus al weer drie jaar. “Ik ben bezig met het zoeken naar vorm, compositie, beleving en kleur. Mijn voorkeur gaat uit naar geel, groen en blauw.” Op de vraag of dat haar kleuren zijn: “Ja, dat is ook weer Kés, die mij zei, ga eens wat anders doen, hij zit continu te kijken, zorgt dat ik een stap verder kom. De meeste werken in de tentoonstelling zijn abstract, dat is ook wel Kés zijn manier van werken. Het is een hele leuke samenwerking, je stimuleert elkaar, je denkt ook mee met elkaar, ook al maak je ander werk.” Lianne heeft vier doeken op de tentoonstelling. De voorstelling is abstract, maar je kunt er ook een bos bloemen in zien. Zelf ziet ze in werk nummer 10 een groep mensen. Het meeste werk is zeer kleurvol. Sommigen hebben duidelijk voorbeeld gehad aan bekende kunstenaars. Het werk Toerner en Ouverture van Wilhelmien Broekema is duidelijk geïnspireerd door de Engelse landschapschilder William Turner. Het accent ligt hier op de rode en gele kleuren van de zonsondergang. Willem Bootsman heeft wat vlakken in kleurvelden staan in het werk met de titel Algebra. Volgens voorzitter van de Culturele Raad van Eelde, Casper Jongsma, zou het meetkunde moeten heten. En daar heeft hij wel een punt. Één van de vrijwilligers die bij de tentoonstelling zit is Coby Lubbers, die in Spierveen woont. Zij heeft er volgens haar geen verstand van, maar ze geniet wel van de schilderijen, met name het werk van Lianne van der Meer vindt ze mooi. Coby: “We hopen dat meer mensen komen kijken naar deze boeiende tentoonstelling.”