Eelde-Paterswolde en omstreken was afgelopen zaterdag weer in de ban van de Speurtocht van Vereniging voor Volksvermaken Eelde. Deelnemers werden met de auto naar de Punterweg gebracht, waarna ze lopend een route moesten afleggen en deze was weer vol met obstakels.

In de duisternis bij Hoge Hullen spotten we een stel vrouwen, die deelnemen onder de naam ‘De Dames’. Eén van de dames vindt het eng. “Wij zijn de laatste groep. Achter ons loopt niemand meer.” En dan vinden ze onderweg ook nog een dode muis. Eng! Bij Vosbergen is er licht in de duisternis. Bij de bekende keet krijgen deelnemers (in totaal acht groepen, betekent 38 mensen op de been) warme chocolademelk en koek. Hier kunnen de mensen punten scoren met een spelletje. “Hoe heet dat spelletje?”, vragen de dames. Het is het aloude tollenspel. Jong en oud vermaken zich er kostelijk mee. Het is één van de attracties onderweg. Daarnaast zijn er vele opdrachten. “Bij Lemferdinge was het oorspronkelijke idee om lampionnen die in de bomen hingen te tellen, maar die zijn door de harde wind weggewaaid”, legt Jo Meijering uit. Als alternatief moesten de mensen alle witte punten aan het hekwerk van Lemferdinge tellen. En dat blijken er heel veel. Dat is het mooie aan deze speurtocht, sommige opdrachten kun je niet vinden op internet. Hoe ‘De Dames’ de vragen ervaren hebben? “Er zijn twijfelgevallen bij.” ‘Hoeveel hectometer is de Hoofdweg?’, luidt één van de vragen. “Waar begint de Hoofdweg en eindigt de Hoofdweg?” Hoe dan ook, het zijn stuk voor stuk leuke opdrachten en vragen. Het weer is bijzonder aangenaam voor deze tijd van het jaar, wandelen is gezond, je brein wordt getest, je kletst wat met elkaar en na afloop krijg je nog iets lekkers bij Bar Cafetaria Drieluik. En misschien win je nog een prijsje ook. Wat wil een mens nog meer?

De uitslag: 1. De Nijdampies 114 punten, 2. De Dames 109 punten, 3.           Eskimo 94 punten. Er zijn geldprijzen beschikbaar gesteld.

De grote winnaars vereeuwigd: De Nijdampies: