Het jubileumboek Corso 65 jaar is bijna klaar! Dorpsklanken kreeg alvast een inzicht in het boekwerk, dat indrukwekkend genoemd mag worden. De laatste puntjes worden op de i gezet, waarna, naar verwachting eind november het boek op de markt komt.

Het boek is getiteld ‘65 jaar Bloemencorso Eelde’, naar een idee van Homan Bonder in samenwerking met Ger Kemkers, en onder auspiciën van Stichting Bloemencorso Eelde. Homan Bonder en Ger Kemkers lichten een tipje van de sluier op van het omvangrijke boekwerk, waar meerdere mensen aan hebben meegewerkt. Zo is geput uit het archief van oud-arrangeur Albert Greveling. “Dat was 50 kilo aan papierwerk”, weet Homan. In totaal omvat het boek meer dan driehonderd pagina’s, inclusief ongeveer zeshonderd foto’s en illustraties. Het is een feest der herkenning voor corso minnend Eelde-Paterswolde en omstreken. Foto’s die tot de verbeelding spreken, herkenbare verhalen. Bijzonder zijn de opbouwplaatsen of wijken die niet meer bestaan. Zoals de bunkers tegenover het vliegveld waar een Corsowijk de thuislocatie had. Maar ook de allernieuwste pootmachine wordt beschreven.

Homan Bonder is in 2019 begonnen met het boek, nadat Berend de Vries al eerder een prachtig jubileumboek schreef (ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan), Ger Kemkers kwam er een jaar later bij. Teksten moesten weleens herschreven worden. Zoals namen die veranderd werden of dat de waarheid van een verhaal boven water kwam. Homan kreeg de informatie van diverse mensen, maar soms was het verhaal niet altijd compleet en werden weer anderen geraadpleegd. “Ik had op een gegeven moment twee lijsten. De tweede lijst betrof ‘ongevraagde informatie’; mensen die spontaan verhalen stuurden.” Op verzoek van Homan hebben de corsowijken een eigen verhaal met foto’s ingezonden, maar van een paar wijken kreeg hij enkele regels en heeft daar, in samenwerking met die wijken, een compleet verhaal van gesmeed. “Dat is de kracht van het boek”, vindt Kemkers.

Verrast
Toch werden beiden ook zelf nog verrast met foto’s die her en der zijn opgespeurd of gekregen. Bijvoorbeeld toen de omlijstingscommissie meer live muziek op het terrein wilde. Toen heeft een lokale popgroep hierin het voortouw genomen op het podium (een grote oplegger). In het boek staan tal van bijzondere feiten en foto’s. Zo prijkt er een foto van het eerste muziekkorps buiten Eelde, Excelsior uit Peize. Ook bevat het boek een van de weinige kleurenfoto’s van de vroegere wijk Vosbergen. Uniek is ook het verhaal en de foto’s van het bezoek ter gelegenheid van het huwelijk van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Er zullen mensen zijn die niet weten dat de lichtweekroute vroeger uitgebreid was. De eerste corsowagen met alleen een haan, de Stoppelhaan, spreekt tot de verbeelding. Het boek is doorspekt met anekdotes. Van Café Ome Henk, paardenpoepopruimer, het hobbelpaard en de drie obers. Wie kent de verhalen niet? Of wat dacht je van de figuratie? “Hier kun je alleen al wel een boek over schrijven”, weten de twee. Het boek is helemaal compleet, van de aanzet van het Corso, de Floralia tot de mozaïekenroute van de laatste editie. Werkelijk alles wordt beschreven: alle corsojaren, programmaboekjes, de routes, ontwerpers, alle corsowagens en prijzen. Naast een gedicht over het aangepaste corso 2020, hebben een aantal mensen een verhaal ingezonden over hun corsobelevenis als figurant, arrangeur, ontwerper, enz. Alsof het boek (ruim 300 bladzijden!) nog niet genoeg is, is een DVD toegevoegd met ruim 3,5 uur uniek beeldmateriaal. Al met al een waardevol boek, dat bij geen enkele Corsoganger in de boekenkast mag ontbreken.

Het boek is nu al via de website te koop. Na het verschijnen zal hij ook bij de Read Shop verkrijgbaar zijn.