Heeft U dat ook? Als de folders op de deurmat vallen -als ze überhaupt komen, veel bezorgers incasseren met graagte hun gage, doch de folders ergens ‘dumpen’ is gemakkelijker dan deze in de brievenbussen te doen- dat U ze dan doorspit?

Ik doe dit niet wekelijks, doch af en toe, als ze hier op tafel liggen en ik heb zo’n momentje van: wat zullen we nu eens gaan doen, dan wil ik ze nog wel eens doorvlooien.
Te beginnen bij de supermarkten, om daarna bij de Hema- en Kruidvat folder uit te komen, als laatste zijn bij mij de bouwmarkten aan de beurt.
Waarbij het lijkt of het halve dorp aan nieuwe keuken of badkamer toe is, zoveel reclame wordt hiervoor gemaakt, ook lees ik vaak de ‘klustips’, vaak waardevolle informatie voor mijn persoontje welke is uitgerust met twee linkerhanden en eigenlijk nooit verder kwam dan de wijze tip van mijn grootvader: ‘Wil je zeker weten dat jij jezelf niet met een hamer op je duim of vingers slaat?’ ‘Houdt de hamer dan met twee handen vast!’
Een wijsheid waar op zich niets op viel af te dingen, ware het niet dat je vaak een hamer gebruikt om een draadnagel of spijker ergens in of aan te bevestigen, en het ook wel zo handig is dat zo’n stukje metaal of ijzer wordt vastgehouden. Hoe dit dan in de praktijk op te lossen, dat antwoord had opa niet zo een-twee-drie voorhanden, zodat het ondanks zijn wijze raad nogal eens voorkwam dat ik mijzelf op mijn vingers, duim of nagels sloeg.
Vooral dat laatste kan ongelooflijk pijn doen, vooral als het dan rondom die nagel blauw wordt, en zich op een gegeven moment een nieuwe nagel daaronder aandient.
Om dergelijke voorvallen te voorkomen en niet constant een huisarts te hoeven consulteren ben ik niet zoveel aan het klussen in en rondom huis, voorkomen is beter dan genezen nietwaar?

Helemaal als laatste zijn de folders van de goedkopere warenhuizen zoals de Action, So Low of Big Bazaar aan de buurt, net als de Wibra of Zeeman, die adverteren met allerlei prullaria, afkomstig uit de meest ver weg gelegen contreien, ach, haalden in het verleden heren als Piet Hein, Witte de With en Cornelis Tromp de peper ook niet uit de Oost onder het motto: Wat je van ver haalt is lekker?
Zo liep ik dus vorige week zoals gemeld in de Hooge Meren in deze snuisterwinkeltjes waar je toch altijd weer van die prullaria meeneemt zoals schilmesjes, een doosje paperclips of elastiekjes, van die zooi waarvoor je niet apart naar een winkel gaat, doch als je ze tegenkomt ze vaak wel in je mandje gooit onder het motto: Dit kan altijd nog eens van pas komen!
Doch nu zocht ik een tas, liep de Big Bazaar binnen, en: meteen raak! Een tas met allerlei vakjes, een laptopvak, aparte ruimte voor pennen en paperassen, én in de aanbieding aldus een A4-tje, welke voor het schap hing, een slecht gekopieerd exemplaar overigens.
De tas meegenomen, waarbij ik er bij de kassa achter kwam dat ik de helft meer moest betalen dan wat het A4-tje aangaf…. ‘Die aanbieding was alleen vorige week geldig’ zo meldde de cassiere. Een andere collega, welke mijn verhaal aanhoorde antwoordde resoluut: ‘Maar het papiertje hangt er nog voor, is niet verwijderd, dus deze meneer krijgt het product voor die prijs mee, onze fout!’
En zo had Uw columnist, zonder een folder te hebben bekeken, tóch een treffertje!