De Zuidlaardermarkt was in alle opzichten geslaagd. Vanmorgen constateerde burgemeester Marcel Thijsen dat de ruimere opzet werkte. “Het is gezellig druk op de kermis, paarden- en warenmarkt en we hebben de indruk dat het publiek goed doorstroomt.”

Volgens traditie startte de markt om klokslag zes uur. Een andere traditie is de Zuidlaardernacht, vanwege de corona dit keer Zuidlaarderavond geheten. Het feest voorafgaand de markt kende een rustige aanloop. Jan Bert Ulenreef van Politie Noord Drenthe spreekt van een rustige, gemoedelijke sfeer. “Op wat enkelingen na die een beetje hulp nodig hadden om de weg terug naar huis te vinden, hebben wij eigenlijk niet hoeven optreden. Één persoon die een steekwapen bij zich droeg heeft een nachtje bij ons gelogeerd.”
Op de Zuidlaardermarkt werden dit jaar 565 paarden en 24 ezels aangeboden en dat is minder dan voorgaande jaren, maar komt onder meer doordat alleen dieren van vaste handelaren werden toegelaten. Het is één van de aanpassingen die de marktorganisatie vanwege de coronamaatregelen heeft moeten doorvoeren om ruimte te creëren en doorstroming van publiek te bevorderen. De Zuidlaarder paardenmarkt is dit jaar een van de weinige paardenmarkten in de openlucht die doorgaan. Marktmeester Jaap Mellema durft wel te stellen dat het daardoor de grootste van Europa is. “Het is voor de handelaren ook een belangrijke markt. Er wordt goede handel gedreven, de prijzen zijn goed en veel paarden vinden er hun weg naar een nieuwe eigenaar. Ook de medewerkers van de NVWA die samen met de aanwezige veeartsen waken over de gezondheid en de stallingsomstandigheden van de paarden zijn tot nu toe te spreken over de markt,” aldus Mellema. “De aanvoer verliep rustig en gemoedelijk. De aangeboden dieren zien er goed en gezond uit. Daarnaast wordt er goed gebruik gemaakt van het ruim aanwezige hooi en water.”
“We hebben als organisatoren moeilijke keuzes moeten maken die niet altijd makkelijk uit waren te leggen”, zei Marcel Thijsen op de traditionele persbijeenkomst. “Maar als ik dan zie dat we er samen met de ondernemers, handelaren, vrijwilligers, Stichting Evenementen Zuidlaardermarkt, de marktorganisatie, hulpverleners, inwoners en bezoekers zo’n geslaagde dag van maken… Daar ben ik ongelofelijk trots op.”

De kermis is nog tot 22.00 uur open en de horeca sluit om 24.00 uur. Bezoekers die bij een horecagelegenheid naar binnen willen kunnen een QR-bandje halen bij één van de drie loketten op de markt.