Joris ten Have mag niet met zijn draaiorgel op de Zuidlaardermarkt staan. Als reden geeft burgemeester Marcel Thijsen aan dat het een landelijke coronaregel is. “De Zuidlaardermarkt is aangemerkt als ‘doorstroomlocatie’. En dat houdt in dat muziek en terrassen niet zijn toegestaan.”

En een draaiorgel is muziek, zegt Thijsen simpel. “Het klinkt kinderachtig maar het zijn de regels van corona en van het virus zijn we nog niet af.” Thijsen heeft de bekende Zuidlaarder muzikant compensatie aangeboden door op andere dagen wel te mogen spelen. “Daar had hij eerst begrip voor, maar nu is hij ontevreden.” Joris zocht daarop de media op waarin hij zijn ontevredenheid uitte. “Toen de burgemeester mij daarover belde overviel hij mij. Maar toen ik hoorde dat straattheater wel mag brak mijn klomp. Dat is met livemuziek!”. Het straattheater is altijd op zondag, waarop Joris ten Have wel mag spelen. “Maar Zuidlaardermarkt is dé dag. Ik mis dan mijn topomzet. Ik vind het heel triest. Landelijke regel? Dat klopt niet. In Leiden werd onlangs Leidens Ontzet gevierd en daar waren collega’s met draaiorgels. Daar moest je je wel aan de coronapas houden, maar verder zei de burgemeester: maak er feest van. Thijsen: Als je het draaiorgel toestaat dan kan de horeca er ook een bandje neerzetten. Geen muziek of terrassen, anders is het geen doorstroomlocatie.”