Een tijdelijk asielzoekerscentrum in Ter Borch is de wens van de fracties van Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks en ChristenUnie. De drie partijen willen dat het college gaat onderzoeken of dit realiseerbaar is.

De fracties willen actie van de gemeente omdat er een groot tekort is aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Volgens Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks en ChristenUnie is het zeer aannemelijk dat de provincie Drenthe ook de gemeente Tynaarlo zal verzoeken te voldoen aan het gestelde quotum van 500 plaatsen voor vluchtelingen en aangezien dat met het te realiseren AZC in Paterswolde en de TuVo, nog niet gehaald wordt, zal Tynaarlo de vraag krijgen om ruimte te bieden aan de nieuwe groep asielzoekers. De fracties hebben het oog laten vallen op businesspark Ter Borch waar veel ruimte is. Het moet een tijdelijk AZC worden, in combinatie met een aantal woningen voor mensen die tijdelijk een huis nodig hebben, eventueel ook voor studenten uit de stad Groningen.