Donderdag 16 september was voor het Muziekinstrumentenmuseum Vosbergen een belangrijke dag. Om 18.00 uur werd het glas geheven op de start van de nieuwe sociëteit, die graag zijn residentie kiest in het schitterende gebouw waar het museum in is gevestigd.

Het was van het begin af aan genieten. Een staf van professionele horecamensen verzorgden de drankjes en de hapjes. Als iemand het ronduit chique zou noemen zou hij de spijker op zijn kop slaan. De dames en heren die waren uitgenodigd, wandelden binnen de kortste keren rond in de muziekzaal of ze er nooit weg waren geweest. Wat wil je ook als Elsbeth Hellendoorn en Peter Goos de kar trekken. Elsbeth vertelde haar aandachtige publiek dat het is alweer even geleden was dat er contacten ontstonden tussen hen en Dick en Rieteke Verel. Het echtpaar raakt op jaren en zocht naar de juiste mensen die het museum wilden voortzetten. Het idee vatte post om dat niet alleen te doen, maar er een sociëteit achter te zetten, waarvan de leden het museum plus de muziekavonden mede in stand houden. Wie het bezoek op de openingsdag goed bekeek, mocht constateren dat het ze gaat lukken. Niet alleen wat betreft de sociëteit, het gaat ook door de (nu al 30!) vrijwilligers een succes worden. De crew die het museum dagelijks gaat laten draaien is er klaar voor. Natuurlijk wilden Hellendoorn en Goos op de openingsavond hun beste beentje voorzetten. Ze nodigden niet alleen de vijftien mensen uit die zich al als lid van de sociëteit hebben gemeld, ook vrienden en bekende ondernemers waren uitgenodigd. Trees en Jan van der Veen kwamen op de fiets. Trees is ‘onze’ apotheker aan de Hoofdweg. “Ik vind het een heel mooi initiatief”, vertelde ze. “Ik ben als apotheker niet echt afhankelijk van netwerken, maar vind het wel belangrijk om iets te doen voor de gemeenschap in het dorp. Ik steun dit initiatief graag, we zijn al lid geworden. Toch hoop ik dat er in onze dorpen ook het besef is dat het goed is om de eigen ondernemers te steunen. Voor de apotheek is het nog geen hot item, maar stel dat veel mensen kiezen voor internetapothekers? Dan gaat er ooit iets niet goed.”

Ze neemt nog een lekkere amuse en gaat zitten om naar de vigneron Derk Bleker te luisteren. Hij vertelde uiterst boeiend over de mooie wijnen die hij die avond schonk. Ook Hans Blaauwboer uit Midlaren ziet het met dit museum wel zitten. “Ik ben als goede relatie van Peter Goos uitgenodigd. Leuk om mee te maken, ik heb veel respect voor de inzet die ze tonen om dit gebouw met inhoud weer mooie functies te geven.” Hij heeft gelijk. Elsbeth Hellendoorn liet in haar speech vallen dat er op het terrein een orangerie zal worden gebouwd waar horecafaciliteiten kunnen worden aangeboden. Uw stukjesschrijver kwam na de openings-champagne te zitten naast een mooie dame. Niemand minder dan Wietske Kerkstra. Ze is eigenaar van het uitzendbureau Double U dat gastheren en –vrouwen en horecapersoneel levert. Geen corsoganger die haar niet kent. Wietske presenteert al vijf jaar de Missverkiezing van het corso. Ook Wietske genoot van de leuke sfeer, de hapjes en de uitgelezen wijnen waar het gezelschap van mag proeven onder leiding van Blekers. Wietske wil graag nog iets kwijt aan de lezers van dit unieke blad. “Wat zou het toch mooi zijn als elke corsowijk volgend jaar een kandidaat Miss levert. Nu komen veel te veel meiden niet uit onze dorpen.” Dorpsklanken maakte ter plekke een afspraak met haar, je moet het ijzer smeden als het heet is. Wietske belt uw schrijver volgend jaar op, om er via een wervend artikelen voor te zorgen dat haar wens uitkomt. De afspraak staat nu zwart op wit. Zo zie je maar, een van de doelen van de sociëteit, netwerken, wordt op dag één al waargemaakt. Mocht u nu absoluut de maandelijkse avonden van de Sociëteit Vosbergen niet willen missen? Geen nood. Even contacten met Goos of Hellendoorn, een toezegging doen voor een mooie bijdrage, en u helpt het museum enorm.