De Zuidlaardermarkt gaat door, maar in welke vorm is nog niet duidelijk. Het zal in ieder geval een kleinere uitvoering worden.

“We hebben nog niet alle informatie van het Rijk en moeten zelf ook nog dingen uitzoeken”, laat burgemeester Marcel Thijsen weten. “Over de doorstroming bijvoorbeeld. Als regel geldt een ruimte van 5 m2 per persoon. De kramen zullen verder uit elkaar moeten staan. We zijn aan het onderzoeken hoeveel kramen er kunnen staan binnen de huidige regels. Ik ga ervan uit dat een groot deel van de markt wel doorgaat. Hoeveel paarden er neergezet mogen worden is afhankelijk van de regels van de overheid. We zijn op alles voorbereid en hebben scenario’s klaarliggen. De intentie is om de Zuidlaardermarkt in afgeslankte vorm door te laten gaan.”
“Langzamerhand moet de maatschappij weer los”, gaat Thijsen verder. “In Eelde ging het keurig. Bij de Feesttent werd iedereen gecontroleerd en de gemeente heeft daarop toegezien. Puur om te kijken of het goed is gedaan. Je moet wel streng blijven. Het Corso heeft laten zien dat er wel iets mogelijk is. Of alles weer mogelijk wordt, valt niet te zeggen.”
De Rodermarkt is wel afgeblazen. “Ik heb ook contact gehad met burgemeester Klaas Smid van gemeente Noordenveld. De kermis in Roden gaat wel door en in Zuidlaren ook. Maar het grote verschil tussen Rodermarkt en Zuidlaardermarkt is de tijd. De persconferentie is op 19 september. De versoepelingen zouden op 25 september ingaan. In tegenstelling tot Roden heeft Zuidlaren tijd genoeg, want de Zuidlaardermarkt is pas op 19 oktober. Ik ben er wel positief over.”