Met een rake klap opende wethouder Henny van den Born afgelopen zaterdag de opening van de padelbanen van TV De Marsch. Bij de opening was de absolute padel-top van Nederland aanwezig. Het duo Bram Meijer en René Lindenbergh (respectievelijk nummers 1 en 5 van de Nederlandse ranglijst) verzorgde clinics en een spectaculaire demo-wedstrijd, tot groot enthousiasme van de leden van de tennisvereniging.

Het was ouderwets gezellig rond het sportpark, waar het zonnetje af en toe doorkwam. Terwijl het Yspeert-toernooi nog in volle gang is, krijgen leden les van de padeltop van Nederland. Er wordt het verschil tussen houdbare en onhoudbare ballen aangegeven en ze krijgen tips over de lichaamshouding. Bram Meijer en Rene Lindenbergh geven ook complimenten (“mooie redding”). Haro van Dijk en Richard Knol laten hun kunsten zien. “Hij ziet al bleek”, zegt een clubgenoot tegen Knol. Dat valt wel mee. “Ik heb in korte tijd wel veel geleerd. Hoe je moet staan bijvoorbeeld. Het is wel lastig te leren, want het gaat snel. Belangrijkste wat ik geleerd heb is dat je de rust bewaart en je hoeft niet hard te slaan. Dat vergt aanpassing, want van nature wil je keihard smashen. Een kwestie van veel oefenen.” Zijn kompaan Haro van Dijk heeft nog maar twee keer aan padel gedaan. “Ik kon het wel bijbenen, want Bram gaat niet tot het uiterste hoor. Belangrijkste les is dat je bij dit snelle spel juist moet vertragen om de controle te houden. En allerbelangrijkste is de lob, maar die oefening hebben we niet gehad.” In totaal hebben 32 mensen de kans gehad om tegen de nummer 1 en 5 (Rene Lindenbergh is deze dag net gestegen van nummer zeven naar de vijfde plaats) te spelen.
Oud-wethouder Hans de Graaf is ook aanwezig. De nu in Emmen werkzame De Graaf was betrokken bij het voortraject van de banen in Paterswolde. “Ik had de padelsport voor het eerst gezien in Valencia. Ik kan je verzekeren dat de Nederlandse top kansloos is tegen Spanje”. Het is niet alleen een razendsnelle sport, padel verspreidt zich ook snel in de wereld. Naast hem staat huidig wethouder Henny van den Born, die erkent nog niet op de padelbaan te hebben gestaan. “Bij de aanvraag voor de aanleg van de banen heb ik me eerst afgevraagd hoe spreek je dat uit? Pádel, Padél, of peddel in het Engels. Het is dus Padél, op zijn Spaans, waar de sport nummer 1 is.” Padel zorgt wel voor lawaai. “Ik ben omwonende. Je hoort het wel, maar ik hoef geen gehoorbeschermers te dragen. De enthousiaste, sportieve kreten worden het meest gehoord”, zegt Van den Born, die zelf volleybal speelt.

Hoogtepunt van de dag is een demonstratiepartij tussen de twee Nederlandse padeltoppers en regionale spelers Bastiaan Last en Mark Veldmate. Het publiek geniet van een spectaculaire partij, pure promotie voor de padelsport, die sommige toeschouwers vergelijken met tafeltennis. Dan het officiële gedeelte. Er wordt ook stilgestaan bij het 50-jarig bestaan. TV De Marsch krijgt ter gelegenheid van het jubileum een plakkaat van de KNLTB. Een vertegenwoordiger van de tennisbond benoemt nog even dat TV De Marsch nu de grootste vereniging is van Drenthe. De club staat bekend om de activiteiten en gezelligheid. Voorzitter Martin Hammenga zet vervolgens Bart Buijze en Jojanneke van Schie in het zonnetje. Zij hebben twee jaar geleden het voortouw genomen voor Padel en dankzij promotie van de sport driehonderd mensen aan een clinic gekregen. Als eerbetoon voor de Spaanse oorsprong gaat wethouder Van den Born een piñata stukslaan. Een piñata is een van papier maché traditioneel met zoetigheden gevulde pop. In dit geval is het het cijfer vijftig. De banen zijn officieel geopend. De Spaanse tekst op de shirts van TV De Marsch spreken boekdelen: ‘vamos’!