De verkiezing Bloemenkoningin Eelde gaat net als vorig jaar niet door. Thanée Hartlief deed in 2018 mee en kijkt met genoegen terug. “Toen ik me opgaf voor de Mini Missverkiezing zei ik dat ik ooit wilde meedoen met de ‘maxi’-verkiezing.” Het Corso smaakte naar meer. Ze werd later gekroond tot ‘Miss Teen of Drenthe’ en plaatste zich daardoor ook voor de landelijke verkiezing. “Dit is niet te vergelijken met de Corso-verkiezing, die ongedwongen was en gezellig.”

Thanée Hartlief deed bij de tweede editie van de Mini Missverkiezing mee. De eerste Mini Miss was Arina Nijdam. Thanée was als klein kind best verlegen. Ze herinnert zich haar deelname als de dag van gisteren. Toen was ze 7 jaar. “Ik kwam terug van de basketbaltraining en zei tegen mijn ouders dat er een Mini-missverkiezing werd gehouden. Op zich was ik niet zo’n meisjesachtig type; liep bijvoorbeeld niet met een prinsessenjurk door het huis. Ik was meer buiten met mijn vader en bezig met dieren.” Tot stomme verbazing van haar ouders zei ze: “ik denk dat ik meedoe”. “Mijn moeder zei: maar dan moet je ook praten op het podium. Dat ging vanzelf. Ik vond het namelijk wel leuk. Presentatrice Karina Smid stelde vragen als waarom je meedoet en wat je lievelingsdier is. Van die simpele vragen.” Haar ouders waren verbaasd dat ze gewoon antwoord gaf op het podium. Bij de Mini Missverkiezing waren er twee ronden: op de catwalk in vrije tijdskleding en in gala. “Dat was een spektakel. Er werd flink uitgepakt; het waren halve bruidsjurken.” Thanée hield het op nette communiekleding. “Mijn moeder zorgde voor de kleding, waar ik wel tevreden over was. Dat je als klein meisje in een cabrio zat en dan zwaaien naar het publiek was heel stoer.” Nadat Thanée Hartlief uitgeroepen werd tot winnaar viel het even stil. “Ik weet nog dat ik mijn opa in Noord-Brabant gebeld heb. “Ik heb gewonnen”, was haar korte reactie. Moeder Valerie: “ze heeft die nacht rechtop geslapen om haar met zorg gekapte haren niet in de war te laten geraken. De volgende dag ging ze met het kroontje op naar school.” Overigens waren haar minihofdames Kim Rolfes en Demi Rutgers. Ik heb altijd gezegd dat ik mee wilde doen aan de mini en ‘maximiss’. Al keek ik altijd erg op tegen de grote missen.” Bij de missverkiezing werd ze eerste hofdame. Dat de Eeldenaar nooit Bloemenkoningin is geworden vindt ze niet belangrijk. “De ervaring was onvergetelijk. Dat ik een prijs won was al mooi genoeg.”

Miss Teen of Drenthe
Door de missverkiezing van het Corso kwam ze in aanraking met Miss Teen of Drenthe. Als winnares dong ze mee naar de landelijke verkiezing. “Het was een hele ervaring, heel pittig ook. Onderling was er veel strijd, anders dan bij het Corso, waar je iedereen kende en aardig tegen elkaar was. Ik moest wennen aan die harde mentaliteit. Maar ik probeerde mezelf te blijven. Voor de finale moesten we een week naar Limburg. Trainen, dansen, het was hard werken. Ik had weinig slaap en mijn voeten waren kapot van al het lopen.”
De missverkiezing was voor de hobby. Momenteel volgt ze de studie HBO pedagogiek in Leeuwarden. “Uiteindelijk wil ik daarna toch richting recherchewerk. De misdaadseries op tv hebben we getriggerd. Met name het jeugdstrafrecht spreekt mij aan. Haar dierenpassie is wat minder geworden. Als ze dat zegt richten de honden zich op. “Maar met de honden blijf ik wel actief”, kalmeert ze de dieren. Ooit dacht ze eraan om dierenarts te worden. “Ik ga altijd wel mee naar de dierenarts; wil graag zien wat er gebeurt.” En wat de Corso-missverkiezingen betreft: “Ik wil wel meehelpen om de Mini-missverkiezing weer op te zetten. Het zou mooi zijn als het weer terugkeert. Voor mezelf: Ik heb heel veel geleerd bij de Missverkiezingen en het heeft mij veel gebracht.”

Foto: Thanée Hartlief, Minimiss 2009 (Foto: Archief Jan Willem van Bruggen)