Sinds jaar en dag steunt de vereniging ‘Vrienden van Lemferdinge’ het openluchtbad. Eén van de activiteiten die de Vrienden organiseren is het ‘Lemferdinge Open’, het midgetgolf-toernooi dat op zondag 29 augustus voor de derde keer in de historie op het programma staat. De baan naast het zwembad is drie jaar geleden opgeknapt. Vorig jaar kon het toernooi niet doorgaan, nu wordt het nieuw leven ingeblazen. Dat geldt ook voor het bestuur. Kersvers bestuurslid Corrine van der Meer geeft tekst en uitleg.

Corrine van der Meer is, samen met Dirk Bezemer, het nieuwe gezicht in het bestuur. Van der Meer is opgegroeid in het dorp. Ze heeft een dynamische baan bij de Rijksuniversiteit. Als vrijwilliger helpt ze graag mee met losse activiteiten. Zoals bij judo of bijstaan van een vluchtelingengezin. Met het zwembad heeft ze een sterke band. “Ik was vroeger fervent zwemmer; was jaren lid van Actief. Mijn vader was zwemtrainer en scheidsrechter. En onze kinderen hebben zwemles in het bad gehad. Er werd mij gevraagd of ik meer betrokken wilde zijn bij Lemferdinge. Dat kan door mee te doen bij de ‘Vrienden van Zwembad Lemferdinge’, een stichting die tot doel heeft Zwembad Lemferdinge op de kaart te zetten. Je kunt voor een klein bedrag ondersteunend lid zijn. Zelf zit ik dus sinds kort ook in het bestuur van de Vrienden van Zwembad Lemferdinge. Ik ben daar verantwoordelijk voor de PR. En, we zoeken nog meer bestuursleden. Dus heb je interesse, of wil je meedenken of meehelpen bij het organiseren van activiteiten, kom eens langs bij de ledenvergadering op 25 augustus 19.30 in Lemferdinge!”

Gegroeid
Het aantal leden van de Vrienden is de afgelopen tijd gegroeid van vijfhonderd naar zeshonderd leden, fantastisch! We zijn er om extra’s te realiseren waar het zwembad zelf geen financiën of menskracht voor heeft. Er zijn bijvoorbeeld van de bijdragen tafels en stoelen geregeld, speeltoestellen en parasols. Dat triggerde mij. Volgend jaar willen we een enquête houden onder bezoekers. We vragen badgasten waar behoefte aan is. Dit alles bedoeld om het zwembad aantrekkelijk te maken. Het is aftasten wat de mogelijkheden zijn. We hebben met het bestuur gebrainstormd. Ieder brengt ideeën in. Het is leuk dat iedereen een ander perspectief heeft. Eén van de suggesties is om activiteiten uit het dorp naar het zwembad te halen. Een soort sportmarkt presenteren, met demonstraties. Het zijn suggesties, je weet niet wat kan qua regelgeving.”

Toernooi
Speerpunt momenteel is het midgetgolftoernooi van zondag. Het toernooi trekt elk jaar meer deelnemers, overigens niet alleen uit Eelde en Paterswolde. In vorige jaren waren er ook prijswinnaars uit Groningen en één zelfs helemaal uit Utrecht die een weekend in de buurt doorbracht. Het toernooi is vooral populair bij (groot)vaders en -moeders die samen met hun (klein-)kinderen een team vormen, en strijden om één van de mooie bekers voor gemengde teams.
De baan op zich ziet er fraai uit, maar ligt wat verscholen bij het zwembad. Collega-bestuurslid Dirk Bezemer noemt de midgetgolfbaan ‘het best bewaarde geheim van het dorp’. Corrine zou wel graag een bewegwijzering zien, zodat mensen zien waar de baan ligt. “Het is onderdeel van het zwembad. Ik zou het leuk vinden om er wat peper in te stoppen”, zegt ze in eigen woorden. Corrine raadt inwoners aan om langs te komen voor het midgetgolftoernooi. “Vraag je buren of familie mee. Dit is een ideale gelegenheid in de buitenlucht. Misschien is het ook een uitdaging voor Corsowijken. Het is oubollig, maar tegelijk gezellig.” Midgetgolf, tegenwoordig Minigolf geheten, is een spel dat door velen gespeeld wordt. Het toernooi op 29 augustus is voor alle leeftijden. “We hebben drie categorieën: kinderen tot en met 7 jaar, 8 tot 13 jaar en 14 plus. Er zijn bekers te winnen en voor kinderen is er een verrassing. Opgeven is heel eenvoudig: je kunt gewoon binnenlopen. Het toernooi is van 13.00 tot 16.00 uur. Men kan starten en stoppen wanneer je wilt, met de laatste start om 15.00 uur. Ben je er bij de uitreiking om 16.00 niet bij en win je een beker, dan wordt die bezorgd. Voor de toegangsprijs hoeft niemand het te laten; die is slechts 1,50 euro per persoon. Heb je daarna zin om te zwemmen, dan kan dit natuurlijk ook. Het zwembad is bij de hand.