Passagiers die terugkomen van hun vlucht krijgen ook in de maand september een coronazelftests aangeboden op Groningen Airport Eelde. De actie gold voor juli en augustus, maar is nu door het kabinet verlengd.

Het kabinet wil met de gratis aangeboden zelftest voorkomen dat reizigers eventuele meegenomen virussen overdragen op familieleden, werk of school. Medewerkers van de GGD delen de coronatests uit op alle Nederlandse velden. Met de zelftests kunnen reizigers op een eenvoudige manier kijken of hij of zij besmet is met corona. Wel is de zelftest minder nauwkeurig dan een test die door een professional wordt afgenomen in de teststraat. Daarom is de zelftest niet te gebruiken als sprake is van coronaklachten of als je dicht bij iemand corona bent geweest. Bij een positief resultaat uit de zelftest is het advies je daarna te melden bij de GGD.  Naast het uitdelen op vliegvelden hoopt het kabinet ook studenten te bereiken, die kosteloos zelfstesten kunnen bestellen en krijgen 8 miljoen huishoudens een brief waarbij men gratis zelftests kunnen bestellen. De zelftesten zijn overigens niet geschikt als men al coronaklachten heeft. Dan dient men zich te melden bij de GGD.