Voor het eerst sinds lange tijd organiseert Stichting Activiteiten Yde de Punt weer een evenement. Op zondag 11 juli wordt voor de zesde keer in successie de Brommerrace en Classic 50CC Grasbaanrace gehouden. Afgelopen vrijdag was de inschrijving voor de lokale rijders in MFA Yders Hoes.

Veel inwoners staan te trappelen om mee te doen. Bestuurslid Jeroen Snijders, die deze avond druk bezig is bij de inschrijvingstafel, legt uit waarom de brommercross wel doorgang kan vinden, terwijl de befaamde autocross is geschrapt. “Bij de autocross moeten mensen getest worden als het aantal toeschouwers boven de duizend is. Daarom hebben we de keuze gemaakt om geen autocross te organiseren en de datum te gebruiken om onze grasbaanrace te organiseren. De brommerrace was normaal in mei, deze is nu verschoven naar juli. En hier hoef je geen test voor af te leggen. Wel moet de anderhalve meter afstand in acht genomen worden. Daarom hebben we de baan verlegd, zodat er rondom toeschouwers kunnen staan. We hebben op elke anderhalve meter stippen aangebracht, waarop de mensen moeten staan. Verder ligt het rennerskwartier voor een deel op het corsoterrein en op grondgebied van de ijsvereniging.”
De Ydenaren hadden niet verwacht dat de cross er zou komen. Veel brommers liggen nog uit elkaar. Maar dat vormt geen probleem. Zo’n tien tot twaalf deelnemers uit het dorp zullen startklaar zijn. Naast de lokale inbreng geeft ook het 50 CC Classic Grasbaanteam weer acte de présence. De coureurs van weleer, met motoren van 12 pk’s, rijden hun eigen kampioenschap. Het team is medeorganisator van de Yder brommerrace.
De trainingen beginnen om 11.30 uur, waarna om 13.30 uur de startvlag omhooggaat. “Het mooie is dat er constant gereden wordt. Wanneer een race aan de gang is, staan de volgende coureurs al klaar om de baan op te gaan.” De finalisten van de lokale deelnemers strijden om de wisselbeker, die de laatste jaren een prooi was voor Sven Zuur, tevens de laatste winnaar. De jonge Ydenaar doet niet mee, hij racet momenteel op hoger niveau. Dat hij zijn carrière in Yde is begonnen maakt het bestuur trots. Vervolgens is er een finale, waaraan alle rijders meedoen, van een 5-jarige tot de Specials. De toegang is gratis.

Foto: Roan Hilberts toont de trofee waar om gestreden wordt, met de achtergrond het bestuur van Stichting Activiteiten Yde de Punt