Het kabinet heeft vrijdagavond tijdens een persconferentie besloten om het land vanaf 26 juni van het slot te halen. Door de nog steeds dalende cijfers van Covid-patiënten en het massale prikken worden vrijwel alle maatregelen van tafel geveegd. Bijna alles kan straks weer, wel blijft de anderhalve meter van kracht.

Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Waar de vereiste afstand niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs. Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf vandaag (zaterdag) zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad. Het kabinet waarschuwt nog wel dat door de mutaties van het virus en het reizen een opleving kan ontstaan in het najaar. Rutte sprak dan ook uit, refererend aan het bekende liedje: “we zijn er bijna, maar nog niet helemaal.”

Voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl