Het is vandaag 16 juni en dat is een speciale dag voor FC Groningen, dat een mijlpaal heeft bereikt: vijftig jaar! De ‘Trots van het Noorden’ telt vele seizoenkaarthouders in deze regio. Eddi Ottens uit Winde is er één van. Bij hem is het niet alleen feest vanwege het jubileum van ‘Grunn’, maar hij kan ook eindelijk zijn FC-museum tonen, dat klaar is. Hoewel, een verzameling is nooit compleet…

In zijn kamer in Winde kan hij voortaan thuis werken, in een volledig groen-witte entourage. Uiteraard ligt er groene vloerbedekking. De wanden zijn volledig behangen met relikwieën, zoals vaantjes en vlaggetjes. Een hoekje is ingeruimd voor shirts door de jaren heen. Een speciaal tenue is eentje van Arjen Robben, dat ingelijst aan de muur hangt. En de boekenkast puilt uit met mappen. Eddi Ottens heeft inmiddels 21duizend artikelen over zijn club verzameld. Clubliefde kent hier geen grenzen. Zijn grootse collectie betreft wedstrijdverslagen van de jaren tachtig tot heden. “Ik ben nu bezig met de wedstrijdverslagen van 1971 en 1972.”  Zijn laatste aanwinst is een Iers programmaboekje van de Europa Cup-wedstrijd tegen Galway United uit 1986. Maar een verzameling is nooit compleet. Hij is ook bezig met een verzameling oude spelersfoto’s, toen in een bijzondere kleur tenue: blauw. Spelers als Leen Swanenburg, Karel Hiddink en Jan van Dijk passeren de revue. “Ik heb via een persoon uit Rotterdam honderd van deze plaatjes bemachtigd.” Uiteraard ontbreken ook de nodige FC-boeken niet. Zijn nieuwste aanwinst is die van Erik Nevland. Deze is door de sterspeler van weleer zelf gesigneerd. ‘Voor het museum in Windum’, staat erbij geschreven. “Hij kon het woord Winde niet goed spellen”, lacht Ottens, die de Noorse publiekslieveling nog een foto toonde van de spelersopkomst, waarbij Eddie’s zoon voor Nevland stond. “Hij herinnerde zich deze wedstrijd tegen Feyenoord nog.” Zo komt de historie van de opvolger van GVAV weer volop tot leven. Er is een top 10 van topspelers uit de historie samengesteld, het clublied ‘Laat ons weer eens juichen’ is gekozen tot mooiste FC Groningen-lied. En wie herinnert zich niet de legendarische Europa Cup-wedstrijden in het aloude Oosterparkstadion (‘wilt u inschuiven’) tegen Atletico Madrid en Inter Milan. Eddi Ottens heeft nog cassettebandjes van Europa Cup-wedstrijden. Helaas, er komt geen geluid uit. “Daar ga ik ook nog mee bezig.”