Natuurmonumenten presenteerde vorig jaar december de plannen voor een grote natuurspeeltuin en voorzieningen bij de Onlanderij. Het leek in een ver gevorderd stadium nadat subsidie was toegezegd van 75000 euro van de provincie Drenthe die wel wat zag in de Onlanderij als toegangspoort van de Onlanden. Maar niet iedereen is blij met het ambitieuze project. Omwonenden zijn tegen de plannen. Mede daardoor zijn de plannen voorlopig in de wachtkamer gezet.

Met het geld van de provincie wilde Natuurmonumenten onder meer een kijkboerderij en een informatiecentrum inrichten. Een nieuwe entree met nette ontvangst is het streven. Daarnaast wil Natuurmonumenten een uitgebreidere horeca en voor de kinderen een veel grotere speeltuin. Bewoners van Ter Borch vinden het idee te grootschalig. Er zijn zorgen over de verkeersveiligheid en de  grote massa’s mensen, die verwacht worden. Naar verluid zal Natuurmonumenten weer in gesprek gaan met omwonenden en worden de plannen mogelijk aangepast.