Vanavond wordt afgetrapt voor het uitgestelde Europees Kampioenschap Voetbal. Normaal gesproken leeft zo´n toernooi heel erg en kleurt heel Nederland oranje. Dorpsklanken kijkt of het publiek in onze gemeente er al een beetje warm van wordt. Met aan het woord mannen én vrouwen. Deze week kinderen op de voorgrond. Lenn Hekman uit Eelde.

Lenn Hekman heeft zin in het EK. En de 10-jarige Eeldenaar, die voetbalt bij Actief, heeft ervaring met dergelijke toernooien. “Ik ben al een keer bij een EK geweest, dat was bij de damesfinale Nederland-Denemarken in Enschede. Dat was geweldig.” Of Lenn, die in groep 7 van OBS de Veenvlinder zit, alle wedstrijden mag zien hangt van meerdere factoren af. “Dat zal ik aan mijn vader vragen. Als ik lief ben mag het van mijn moeder.” Hem is in ieder geval beloofd dat hij alle duels van Oranje mag kijken. Brandende vraag: wie gaat dit EK winnen? “Ik hoop Nederland, maar ik vind andere landen ook supergoed, zoals Frankrijk met Mbappé. Hun waren al een keer wereldkampioen.” Lenn heeft alvast een voorproefje gezien van het Nederlands elftal, tegen Schotland. “Ik vond het niet heel erg goed”, is de analyse van Lenn. Maar hij tekent daar wel bij aan dat er ook spelers niet bij waren vanwege blessures. “Wat mijn favoriete Oranjespeler is? Meerdere. Welke positie bedoel je? Frenkie de Jong is supergoed. Ik speel zelf ook op het middenveld en Frenkie is wel mijn voorbeeld. Als ik naar voetbal op tv kijk let ik op spelers, wat ze in de wedstrijd doen. Daar leer ik zelf van en speel het na.” Het is duidelijk dat we spreken met een grote voetballiefhebber. Dat uit zich in alles. “Ik heb een voetbalspel op mijn telefoon, waarmee ik mijn eigen elftal kan samenstellen. Ik kan ook spelers kopen. Ik heb hiermee al in de top van Nederland gestaan. En verder heb ik heel veel voetbalspullen, zoals bekers. Mijn hele kledingkast zit vol voetbalkleren. Ik heb tenues van Barcelona, Paris Saint Germain, Ajax, Liverpool, FC Groningen, al ben ik niet voor FC Groningen. Ajax is mijn club. Mijn vader ook, mijn moeder heeft geen verstand van voetbal.” Even later: “volgens mij is ze ook wel van Ajax.” Terug naar Oranje. Het hele huis versieren is er wat hem betreft niet bij “Zover ga ik niet. Ik ga gewoon op de bank zitten met lekkere dingen. Maar dan wel in Oranjeshirt.”