In het kader van het 75-jarig bestaan van Dorpsklanken bladeren we terug in de krant die er toen heel anders uitzag. Dit keer nemen we het jaar 1996 onder de loep, 25 jaar geleden. De voorpagina van heeft als kop ‘De reis van Dorpsklanken’ met ondertiteling ‘Eelde-Bedum-Leeuwarden-Eelde-uw brievenbus!- Dit alles heeft betrekking op het maken en verspreiden van de krant, die toen inderdaad een ‘reis’ maakte.

Het artikel van 24 april 1996 was in het kader van het 50-jarig bestaan van Dorpsklanken. De toenmalige hoofdredacteur wilde de lezers informeren over de reis die de krant maakt. Koerier Geert Kamps bracht alle aangeleverde en verzamelde artikelen naar drukkerij Scholma, die gevestigd was in Bedum. Van daaruit gingen de gemaakte pagina’s. Leeuwarden waar de krant van de persen rolde. Vanuit Leeuwarden volgde de reis naar de Westerhorn in Eelde, waar de familie Nijdam de kranten klaar legde voor de bezorgers. In de befaamde stookhut. Naast het reisverhaal staat een zwart-wit foto afgedrukt van de bezorgersgroep van toen. Eén van hen is Edwin Kamps. “We haalden de kranten op uit de stookhut van familie Nijdam. Wanneer Geert en Hennie thuis waren kreeg je de enveloppe met geld direct mee. Wanneer ze er niet waren werd het een week later. Op woensdagmorgen kwamen de kranten pas om elf uur aan. Het duurde een paar uur omdat ze uit Leeuwarden moesten komen. Ik ben begonnen met bezorgen in Spierveen. Ik had deze wijk overgenomen van de zoon van Nijdam. Ik was er wel drie uur mee bezig want kende de buurt nog niet goed. Ik was toen elf jaar. Later had ik de wijk Nieuwe Akkers. Dat kon ik lopend doen want we woonden daar. Ik heb jaren Dorpsklanken bezorgd. De collega-bezorgers kende je van school of sportclub. De foto kan ik mij niet herinneren. Het was bijzonder dat je op de foto kwam. Er staan 21 namen bij, maar slechts veertien zie je op de foto. Ik sta er zelf ook niet op. Velen herken ik nog wel. Jeroen Groothof, Herman Diertens, Ruud Hartlief. Ze wonen niet meer allemaal in het dorp”, weet Edwin. “Carla Arends woont in Hoogezand, Johan Kroeze in Yde, Jan Peter Dik in Zuidlaren. Nelleke Bos woont nu in Assen maar zit nog bij Corsowijk Schelfhorst. En Ivo van der Burg woont ook in Assen en is een collega van mij op de veiling. Ik herinner me verder nog de blauwe canvas-fietstassen.” De volgende generatie heeft het stokje overgenomen, want ook zijn zoon Matthijs bezorgt Dorpsklanken. “Wanneer hij online lessen volgt haal ik de kranten op.” Het is 25 jaar later, er is veel veranderd. Zo is de reis korter geworden, van Emmeloord naar Eelde. De kranten liggen niet meer bij Geert en Hennie, die nog wel altijd nauw betrokken zijn bij de bezorging. Sinds jaar en dag worden ze opgeslagen en verspreid vanuit de garage naast het kantoor van Dorpsklanken. Niet om elf uur, maar rond negen uur liggen ze klaar.