Het water in de Drentsche Aa kan vervuild raken door gaswinning in dit gebied, meldt RTV Drenthe. Ecoloog Enno Bregman schreef daarover een rapport dat de werkgroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu naar de Raad van State heeft gestuurd in de hoop dat de rechter dit meeweegt in de procedure rond de vernieuwing van het winningsplan Westerveld.

Waterbedrijf Groningen levert jaarlijks 47 miljard liter drinkwater, daarvan is 40 miljard liter grondwater afkomstig van het Drents Plateau, gelegen tussen Coevorden, Groningen, Steenwijk en Emmen. De resterende 7 miljard liter betreft oppervlaktewater uit de Drentsche Aa. Volgens de landschapsecoloog kan er bij problemen zoals lekkages het water vervuild raken. De situatie speelt volgens hem bij de gaswinningsvelden Assen Zuid, Vries en Eleveld. Als daar geboord wordt en er treedt een calamiteit op, dan is er kans dat het oppervlaktewater bevuild wordt. Het veld Vries ten noorden van Assen ligt volgens Bregman op de rand van een breuksysteem dat door de laatste ijstijd instabiel is.  Er zou volgens hem gekeken moeten worden naar het risico voor er geboord gaat worden.