Vereniging Lichtbond Noord houdt op 6 juni de jaarlijkse open dag op camping de Mierenhoop. Daarnaast wordt het 65-jarig bestaan van de vereniging gevierd. Uiteraard zal het geen uitbundig festijn worden.

Bestaat de vereniging op 23 juni 65 jaar, camping de Mierenhoop kwam een jaar later van de grond. De vereniging ontstond nadat een paar Drenten elders in Nederland met het naturisme hadden kennisgemaakt. In 1956 richtten zij Lichtbond Noord op. Aanvankelijk was Appèlbergen bij Glimmen thuishaven, sinds 1957 zetelt de vereniging op de huidige plek bij Bunne, ‘de Mierenhoop’ waar daadwerkelijk een mierenhoop lag. “Het leek de oprichters wel handig, een terrein in de buurt. Het is een veenachtig gebied, voormalig landbouwgrond”, omschrijft Rolf Lambeck, in het bijzijn van Gerard Haan, beiden woonachtig in Assen. Er is in al die jaren wel wat veranderd. “Twintig jaar geleden sprak je niet over naturisme. De camping lag echt verscholen achter de bosjes. Je voerde eerst een gesprek thuis met mensen die lid wilden worden.” Lichtbond Noord is momenteel een gevarieerde groep van ongeveer 350 leden, variërend in leeftijd van drie tot negentig jaar. Het verenigingsterrein is 8 ha groot, heeft een prachtig centraal gebouw met sauna en naastgelegen 25-meter zwembad. Het terrein heeft verder een eigen petanque-baan, een volleybalveld, badmintonveld, een grote zonneweide, eigen jeugdgebouw met supersnel internet, verschillende speelplekken en toestellen voor de kinderen en vernieuwd toiletgebouw, dat vorig jaar geopend door wethouder Hanneke Wiersema. De leden doen alles zelf. Tijdens speciale werkweekenden aan het begin van het seizoen maken zij het terrein zomerklaar. In tegenstelling tot andere ondernemers heeft de camping het druk door corona. “Mensen gingen altijd naar Frankrijk voor naturistencampings, maar door corona konden mensen daar niet terecht. Daardoor hebben we veel aanwas gehad. Aan de ene kant zijn de beperkingen negatief, aan de andere kant trekt het nieuwe belangstelling. Er zijn een aantal gasten bij die hebben toegezegd terug te komen. Ze zijn erachter gekomen dat het in de buurt ook mooi is. En betreft Frankrijk, het scheelt toch twee dagen rijden.” Naast vaste plaatsen voor caravans zijn er tijdelijke plekken voor gasten. Je moet wel lid zijn van de landelijke naturistenvereniging. Voor de toekomst hoopt de verenging op continuïteit. “We hebben veel geïnvesteerd in zwembad, bijgebouw en toiletgebouw. En ook elektra. Tien jaar geleden was er nog discussie over het aanleggen van elektra. De campinggasten wilden het primitief houden. Maar nu wordt stroom toch wel omarmd.  En overal hebben we WiFi, dat is tegenwoordig ook belangrijk. Afgelopen jaar zag je meer gezinnen, met kinderen. Dat is dan weer goed tegen de vergrijzing.”
Open dag

Op 6 juni wordt een Open Dag gehouden. Mensen kunnen vrij komen, je hoeft je niet aan te melden. Uiteraard is het afhankelijk van de drukte. Er zijn altijd mensen klaar om je rond te leiden. Wanneer fysiek bezoek niet mogelijk is, kunnen geïnteresseerden ook de presentatie op de website bekijken. De Open Dag is van 10.00 tot 16.00 uur. De camping is gelegen aan de Noordstukkendrift 11 in Bunne.