De tweede stap in versoepelingen kan volgens het demissionaire kabinet gezet worden. Dat betekent een verruiming van de horecatijden, meer sportmogelijkheden en attractieparken die weer open gaan. Maar wanneer de verwachte forse daling van het aantal patiënten in de ziekenhuizen (20 procent) niet gehaald wordt, wordt maandag alsnog op de ‘pauzeknop’ gedrukt.

De belangrijkste nieuwe maatregelen die vanaf woensdag 19 mei ingaan. Dierentuinen en pretparken gaan we weer open (behalve de binnenverblijven). Ook is het weer mogelijk openluchttheaters te bezoeken. De terrassen mogen langer open: van 6.00 uur tot 20.00 uur. Dit geldt ook voor de buitengedeeltes bij sportkantines. Sporten in groepsverband vanaf 27 jaar mag weer, maar geen wedstrijden en geen publiek. Ook blijven de kleedkamers gesloten. Sportscholen en sporthallen mogen de deuren weer openen. Ook hier geldt: geen wedstrijden en kleedkamers zijn niet open. Over de volledige openstelling van het voortgezet onderwijs en het mogelijk loslaten van de 1,5 meter-regel wordt dinsdag 25 mei een beslissing genomen. Wat betreft de vakanties: het algeheel negatief reisadvies wordt per zaterdag 15 mei vervangen door advies per land. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kijkt voorzichtig positief vooruit: “Een mooie zomer kan het worden. We hebben nu de 7 miljoenste prik gezet, vaccineren blijft de belangrijkste troef.”  En uiteraard het naleven van de basisregels. Kijk voor de volledige maatregelen op www.rijksoverheid.nl