De 82-jarige Dick Verel en de 80-jarige Rieteke Verel-Heuff uit Eelde zijn vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het echtpaar ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Thijsen tijdens een vergadering van het stichtingsbestuur van Museum Vosbergen.

Het echtpaar Verel-Heuff ontvangt de onderscheiding omdat ze Museum Vosbergen in Eelde in 2001 hebben opgericht en sindsdien hebben bestuurd en beheerd. Na vele succesvolle jaren zal het museum dit jaar worden overgedragen aan een nieuwe beheerder. Dick en Rieteke Verel worden omschreven als ‘zeer gepassioneerd over muziek en instrumenten, erudiet, vriendelijk en gastvrij.’
In november 2002 opende het Muziekinstrumenten Museum Vosbergen zijn deuren. In de afgelopen 19 jaar werden er ca. 60.000 bezoekers in het museum ontvangen, exclusief schoolklassen en groepen kinderen. Er kwamen bovendien ca. 14.000 concertbezoekers en 25.000 bezoekers die een museumbezoek combineerden met een ontvangst of een partij. Niet alleen regulier museumbezoek was er welkom, veel groepen kinderen en schoolklassen wisten het museum ook te vinden. De heer Verel leerde kinderen van 6-12 jaar het zelf maken van eenvoudige instrumenten zoals schuif- of natuurtrompetten, trommeltjes of schalmeien. Mevrouw Verel-Heuff zorgde onder andere voor de uitstraling van het museum, de koffiekamer, de museumwinkel en de galerie en was gastvrouw tijdens concerten, bruiloften en partijen die in het museum plaatsvonden. Het museum bevat een zeer brede collectie muziekinstrumenten, die op een zodanige manier zijn uitgestald dat het publiek er middels rondleiding of audiotour dicht bij betrokken wordt. Deze collectie wordt inmiddels nationaal en internationaal gerespecteerd.
beheerders kerkje van Fransum
Ze kregen de onderscheiding ook voor het werk voor het kerkje van Fransum in de gemeente Westerkwartier in Groningen, onderdeel van de Stichting Oude Groninger Kerken. Van 1971 tot 2017 beheerde het echtpaar deze kerk, die zij inrichtten en ter beschikking stelden voor muzikale en andere culturele activiteiten.

Foto: Yvonne Loermans