De eerste bijdrage over dit onderwerp deed nogal wat stof opwaaien. Met name op Facebook kwamen nogal wat reacties. Sommige lezers dachten dat ik stopte op al deze platforms. Dat is niet het geval. Ik app en Facebook op de computer.

Hoe het gaat? Eigenlijk heel prima. Met name de ochtend en avond zijn rustiger omdat ik niet direct de afleiding heb van de telefoon. Dat deel is heerlijk. Of als je met iemand meerijdt en niet de mogelijkheid hebt om in je telefoon te duiken: het levert eerder een gesprek op dan wanneer die Smartphone wel in de buurt was geweest. Ik mis ook niets.

Wat lastiger is zijn de soms gemakkelijke apps als Marktplaats of Maps om te navigeren of als je een website bezoekt je direct kan bellen door op een linkje te klikken. Wat ronduit irriteert aan een oudere mobiele telefoon is dat je contacten er niet in staan en dat je meer handelingen moet verrichten voordat je iemand aan de lijn hebt. Of een foto maken en direct doorsturen. Ook een prachtig voordeel van een Smartphone. Toch irriteer ik mij aan mijn eigen gedrag: een soort fantoom reactie op sommige momenten dat er even niets te doen is en je de Smartphone wilt grijpen die er niet is.

Afgelopen weekend heb ik de telefoon aangezet voor een roadtrip door Nederland. Het navigeren en contact houden met de adressen waar ik naar toe zou gaan verliep via app en maps. Niets mis mee, maar ik merk direct het effect wanneer de telefoon met al haar mogelijkheden voor het grijpen ligt. Voor je het weet scroll je jezelf helemaal sufjes.

Uiteindelijk houd ik mezelf natuurlijk enorm voor de gek met dit trucje. Het gaat natuurlijk om zelfbeheersing. Die zelfbeheersing dacht ik te hebben, maar de praktijk is weerbarstig. De Smartphone blijft nog even uit en het experiment gaat nog even door.

Hoe ga jij om met een Smartphone? Zin om mee te doen voor een tijdje of wil je je ervaringen delen over hoe het is met of zonder telefoon? Mail naar redactie@dorpsklanken.nl

Richard zet zijn smartphone een tijdje uit en deelt zijn bevindingen.