De aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen gaan definitief door. De avondklok is van de baan. Verder gaan de terrassen van de horeca weer open en mogen winkels ook weer klanten zonder afspraak ontvangen, zij het beperkt en onder voorwaarden. Het aantal bezoekers thuis gaat van één naar maximaal twee per dag.

Demissionair minister-president Mark Rutte en Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaven zoals gebruikelijk vanavond weer een toelichting. Het leek nog even spannend te worden vanwege de vandaag hoogste aantallen in de ziekenhuizen. De verwachting is dat de cijfers weer gaan dalen. “Zonder risico’s gaat het niet, het moet verantwoord zijn”, gaf Rutte aan en noemde het een ‘balanceeract’.
De belangrijkste versoepelingen op een rij, die woensdag 28 april ingaan: einde avondklok (om 4.30 uur), terrassen open tussen 12.00 en 18.00 uur, winkelen zonder afspraak, markten volledig open, aantal bezoekers thuis van één naar twee personen, maximaal honderd personen op begrafenissen, theorie-rijexamens weer hervat en studenten in het hoger onderwijs mogen vanaf 26 april weer één dag per week naar college. Rutte bevestigde nog dat de versoepelingen doorgaan, maar het vraagt wel om handhaving. De premier erkende dat het een eerste, spannende stap is. Inmiddels zijn er 4,5 miljoen mensen geprikt; het vaccin is de grote troef.

Voor een volledig overzicht kijk op www.rijksoverheid.nl