Weinig positief nieuws tijdens de coronapersconferentie vanavond. De versoepelingen die verwacht werden vanaf 21 april zijn een week opgeschoven. Premier Rutte zei nadrukkelijk bij de datum 28 april: mogelijk. Dit wordt dinsdag 20 april beslist.

Een ding staat al wel vast: de buitenschoolse opvang gaat vanaf 19 april weer open. Demissionair premier Rutte zei de cijfers van aantal besmettingen en ziekenhuisopnames niet te kunnen weggummen. Aan de andere kant is de maatschappelijke situatie nijpend. Rutte: “We zitten in een spagaat,, maar de werkelijkheid is: het einde is in zicht.” Het kabinet kondigde alvast een ‘openingsplan’ aan, die in vijf stappen zal gaan. De eerste stap kan volgens demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bijna worden gezet als we over de piek van de derde golf zijn. En die eerste stap vanaf 28 april houdt in: afschaffing avondklok, terrassen open en twee in plaats van één bezoeker thuis ontvangen. Al eerder, 26 april, kunnen de studenten van hoge scholen weer een dag naar school. Premier Rutte werd door de media nog gevraagd  hoe vast die datum van 28 april staat. Rutte was daarover helder: “als het niet kan, kan het niet.”