Groningen Airport Eelde en New Energy Coalition gaan samenwerken om de luchthaven door middel van waterstoftoepassingen te verduurzamen. Het is de ambitie van ‘Eelde’ om de duurzaamste luchthaven van Europa te worden. Deze samenwerking past bij de waterstof-doelstellingen van de regio Noord-Nederland. 

Samen met onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheden wordt er binnen projecten gewerkt aan duurzaamheidsinnovaties. De focus ligt vooral op waterstoftechnologie. Het is de ambitie van de luchthaven om op het luchthaventerrein groene waterstof te produceren en deze op zowel land- als luchtzijde in te kunnen zetten voor innovatieve toepassingen. Zo is het de bedoeling om een multifuel-tankstation te realiseren, dat zowel land- als luchtzijde bedient. Op landzijde kunnen bijvoorbeeld personenauto’s, vrachtwagens en streekbussen tanken. Op luchtzijde worden daarmee in de toekomst grondafhandelingsmaterieel, waterstofdrones en waterstofvliegtuigen bedient. Groningen Airport Eelde wil in 2030 een volledig emissieloze grondafhandeling hebben. De luchthaven wil hiervoor met name waterstoftoepassingen inzetten. Samen met Holthausen Clean Technology wordt er gekeken naar het ombouwen van bestaand materieel en ook naar het ontwikkelen van innovatief door waterstof aangedreven grondmaterieel; wat nu nog niet op de markt bestaat.

Foto: Wiendeld Visser