De huidige strenge maatregelen zijn met drie weken verlengd, tot en met dinsdag 20 april. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte vanavond tijdens de  coronapersconferentie gezegd.

“Men zegt dat dit de mooiste tijd is, maar de mooiere tijden liggen nog even voor ons”, waren de eerste woorden van demissionair minister-president Rutte. De versoepelingen die waren aangekondigd gaan niet door. Dit omdat de voorwaarden die eraan gesteld waren niet gehaald zijn. De cijfers zijn te hoog, er liggen meer mensen in het ziekenhuis en het reproductiegetal zit boven de 1. Daarom worden de huidige maatregelen verlengd.

De enige aanpassing is de avondklok, die vanaf 31 maart een uur later ingaat: van 22.00 uur tot 4.30 uur. Volgens Rutte gaat de avondklok later in op verzoek van de burgemeesters en de politie.  Als de zomertijd zondag ingaat blijft het  ’s avonds het een uur langer licht en dat zou het handhaven van de avondklok lastiger maken, omdat er meer mensen op straat zouden zijn. Verder worden buitenlandse reizen tot en met 15 mei afgeraden. Rutte erkent dat het een ‘enorme domper’ is voor het hoger onderwijs, horeca, winkels en andere ondernemers. Premier Rutte deed nog maar eens de oproep de basisregels in acht te nemen, want mensen houden zich er minder aan. “Eigen gedrag is de snelste weg naar versoepeling.” En vaccineren. Hugo de Jonge van Volksgezondheid belooft dat iedereen begin juli de eerste prik heeft, afhankelijk van de snelheid van levering. De Jonge onderstreept verder het belang van testen en sneltesten. Vanaf 26 april zal het hoger onderwijs een dag per week open gaan met sneltesten.

Foto: de avondklok van negen uur is van de baan