De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn vanmorgen pas echt van start gegaan. Nadat maandag en dinsdag mensen in de risicogroep de mogelijkheid hadden om de stem uit te brengen, mag vandaag iedereen naar het stembureau.

Die stembureaus zijn niet allemaal op de gebruikelijke locaties, zoals ´t Loughoes, voor het eerst decor van verkiezingen. Eerder werd hiervoor de Westerburcht en Symphonie gebruikt. Om veiligheidsreden is deze locatie verplaatst naar het gebouw bij de kerk. Al voor half acht stonden de eerste mensen hier voor de deur. Nadat de gemeente het stembureau klaar had gemaakt ondergingen de medewerkers nog een gezondheidscheck. Alles is tot in de puntjes coronaproof gemaakt. De medewerkers achter het stembureau zitten volledig afgeschermd. En bij de ingang staat een persoon die controleert of de mensen zich aan de regels houden. Alles verloopt vlekkeloos. Tegen de middag staat de teller op driehonderd. “Het loopt de hele dag door”, laat een woordvoerder weten. Er vormt zich soms zelfs een rij, uiteraard op afstand van elkaar. Er kan nog tot vanavond 21.00 uur gestemd worden.