Vanmorgen opende De Leemdobben Vries als eerste zwembad van Drenthe. Met groot enthousiasme doken de eerste badgasten het water in. Toen manager Roelof Rutgers afgelopen vrijdag bekend maakte dat het bad open ging liep het meteen storm met aanmeldingen.

De teller stond maandagmorgen al op 275. De temperatuur van het water was nog net onder de 20 graden, wat het streven is. Zwemmers moeten online een kaartje kopen en een tijdvak reserveren. Per blok worden maximaal zestien zwemmers toegelaten. Douchen is niet toegestaan en omkleden moet buiten. Mogelijk wordt binnenkort ook weer een begin gemaakt van de zwemlessen voor kinderen. Daarover zal het kabinet een beslissing nemen.

Lemferdinge nog niet

Het openluchtbad in Paterswolde kan nog niet open. Dit is een technisch verhaal. Manager Roelof Rutgers: “We kunnen niet genoeg warmte naar het buffervat krijgen en die warmte is nodig om de warmtepompen te kunnen opstarten. Zonnecollectoren zijn rechtstreeks op het zwembadwater aangesloten en de afstand zonnecollectoren tot buffer is groot en haalt in deze tijd van het jaar niet de temperatuur die noodzakelijk is. Normaal begint het opwarmen in april en dan zijn de watertemperatuur en boventemperatuur hoger dan nu. In Vries zitten de zonnecollectoren dichtbij  de machinekamer en rechtstreeks aangesloten op het buffervat zodat daar wel voldoende warmte was om te kunnen opstarten. Al is dat ook nog een groot experiment met de huidige weersomstandigheden. De ervaringen die we nu opdoen kunnen we gebruiken voor de toekomst voor het opstarten van beide openluchtbaden. Op het moment dat de warmte er in zit, dus om het zwemseizoen te verlengen (zoals we al hebben gedaan door ook in september nog te kunnen zwemmen) is het veel eenvoudiger. Rendement van zowel zonnecollectoren als warmtepompen ligt hoger naarmate de boventemperatuur hoger is. Ook de stand en kracht van de zon is minder.”