Er komen geen grote versoepelingen, wel kleine correcties en aanpassingen. Dat zei premier Rutte tijdens de vanavond gehouden coronapersconferentie. Het kabinet is voorzichtig vanwege nog steeds hoge coronacijfers en omdat de effecten van de openstelling van contactberoepen nog niet bekend zijn.

Het OMT vindt het niet verstandig om nu nieuwe versoepelingen aan te kondigen. Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 30 maart. Ook de avondklok blijft gehandhaafd, met uitzondering van  de verkiezingen. Winkelen op afstand wordt verruimd. De regel voor kleine winkels met een oppervlakte van 50 m2 blijft intact: maximum twee klanten. Grote winkels mogen één klant per 25 m2 ontvangen, tot een maximum aantal van vijftig mensen. Volwassenen vanaf 27 jaar mogen voortaan met vier mensen buiten sporten. Zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar zijn weer mogelijk. Ouders moeten buiten wachten, kleedkamers zijn open, maar douchen is niet toegestaan. Het reisverbod voor het buitenland wordt verlengd tot en met 15 april. Er geldt een dringend advies om in eigen land te blijven. Op 23 maart volgt een apart reisadvies, dit met het oog op de meivakantie. Voor Pasen schetste minister Hugo de Jonge enig perspectief voor de mensen. Wanneer de R rond de 1 blijft en ziekenhuizen niet verder belast worden kan de detailhandel verder open, is fysiek onderwijs voor hoger onderwijs weer mogelijk en kunnen buitenterrassen open. De volgende persconferentie is op 23 maart.

Voor verdere informatie: www.rijksoverheid.nl