De lente is in aantocht, dat betekent ook het broedseizoen van dieren aanstaande is. Rust is dan extra belangrijk. Boswachters maken zich zorgen, want in deze tijd waarin niets te doen is gaan mensen massaal de natuurgebieden in.

Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provincie Drenthe doen daarom een oproep aan alle bezoekers van de natuurgebieden om rekening te houden met de jonge dieren. In een aantal gebieden door heel Nederland hangen daarom sinds deze week spandoeken met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. De provincie en de natuurorganisaties willen vooral wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar bevind je je in het leefgebied van broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. Bezoekers wordt gevraagd om op de paden te blijven, honden aan de lijn en vooral geen afval achter te laten. Kwetsbare gebieden zijn vorig jaar tijdens het broedseizoen tijdelijk afgesloten. Boswachters zien nog steeds mensen buiten paden lopen of fietsen en het aantal incidenten met loslopende honden is toegenomen. De paniek die dit kan veroorzaken kan grote gevolgen hebben. Het broedseizoen loopt in principe van 15 maart tot 15 juli.