Als het aan het Drentse PvdA-Statenlid Peter Zwiers uit 2e Exloërmond ligt komt de piratenmuziek binnenkort op de lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO staan sociale gewoonten, voorstellingen, tradities en rituelen die gemeenschappen erkennen als cultureel erfgoed. Volgens Zwiers past de piratenmuziek hier prima tussen. Het gaat om muziek, meest Nederlandstalig, dat weinig wordt gedraaid op de reguliere nationale radiozenders. De piratenmuziek is met name in het oosten en noorden populair. Begin jaren dertig van de vorige eeuw ontstond de piratencultuur in Twente met ‘De Almeloosche Geheime Zender’, waarna het zich verspreidde. Al snel volgden er andere piratenzenders. Men zond muziek via een eigen zender uit, zonder vergunning. Ook in deze contreien bevonden zich veel ´piraten´. Het gaat de piraten om de muziek, die te weinig te horen is.

Zwiers is nog op zoek naar meer vrijwilligers die samen met hem de kar willen trekken. Hij wil een stichting oprichten. Het is de bedoeling om in mei het officiële verzoek voor cultureel erfgoed in te dienen.