Het befaamde Eurovoetbal keert volgend jaar terug op de agenda. Het internationale jeugdtoernooi dat zich voornamelijk afspeelde op de monumentale Esserberg was bekend tot in de verste hoeken van de wereld. Eurovoetbal is tien jaar geleden gestopt vanwege financiële problemen en omdat het steeds moeilijker werd om clubs naar Groningen te halen.

Eurovoetbal was een initiatief van Bé Tent van Velocitas die een jeugdtoernooi van allure wilde. Dit naar aanleiding van het feit dat drie stadse clubs eind jaren zeventig hun jubileum vierden: Velocitas, Be Quick en GRC. Omdat ook de afdeling Groningen een jubileum vierde werd dit de vierde partner. Het toernooi groeide uit tot een internationaal vermaard evenement. Naast de vaderlandse top kwamen tal van Europese topclubs naar de Esserberg. Van AC Milan, Barcelona tot Bayern München. Maar ook teams uit andere werelddelen, zoals Flamengo,  Boca Juniors en exotische landenploegen als Ghana. Vele topvoetballers zijn hun carrière op Eurovoetbal begonnen. Erwin Koeman ook, hij scoorde in 1977 het allereerste doelpunt. Naast bekende voetballers waren er ook beroemde scheidsrechters zoals oud-Eeldenaar Roelof Luinge en op bestuurlijk niveau was Jacques d’Ancona een stuwende kracht achter het toernooi. Tal van VIP’s bezochten het toernooi, zoals Louis van Gaal, Rinus Michels en Leo Beenhakker. In de glorietijd trok het voetbalfeest over het Pinksterweekend 45000 toeschouwers. Het werd gezien als familie-uitje. Een nieuw bestuur onder leiding van Frank de Vries (en waarvan ook voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland deel uit maakt) wil een herstart maken van de publiekstrekker. Het toernooi zal echter niet gehouden worden op de vertrouwde pinksterdagen. Dit omdat er dan weinig clubs beschikbaar zijn. De speeldata zijn nu geconcentreerd rond Hemelvaart. Nieuw is dat er ook wedstrijden zijn voor vrouwen en G-voetballers. Welke clubs de organisatie gaat verwelkomen is nog niet bekend. Het nieuwe bestuur zal veranderingen doorvoeren, maar probeert ook tradities in ere te houden. Zo wordt gestreefd naar de terugkeer van de kleurrijke commentator Sierd de Vos.

Foto: de karakteristieke, sfeervolle drukte op de Dijk van de Esserberg (foto Dick Heuvelman)