Ivan Meijer: “We waren voor de helft klaar met het maken van een bankje. Na de lock-down konden we er niet meer in. Het zou wel mooi zijn als we het straks kunnen afmaken.”

Ivan Meijer en Thomas Stroetinga, vrienden, beiden 18 jaar en geboren en getogen in Eelde, kwamen een keer bij het Dorpshuis en hadden daar contact met het jongerenwerk. Er was niets te doen, en toen kwamen ze op het idee om een bankje van pallets te maken, voor in het Dorpshuis. Eén dag hebben ze er aan gewerkt. De pallets staan nog in de opslag, ze kunnen er nu niet bij. Ivan: “We willen wel meer doen, er is hier niets te doen voor de jeugd.” Beiden werken. Thomas werkt bij de boerderij ’t Hoogeveld van Sytze van der Goot en als hovenier bij Steden Klus en Tuin in Haren. Ivan werkt vier dagen in de week als timmerman bij bouwbedrijf Santing in Eelde en gaat één dag naar school. De laatste weken heeft hij niet gewerkt vanwege een hartoperatie. Hoewel hij hartpatiënt is, vindt Ivan het moeilijk om thuis te zitten.

Bankjes worden weggehaald

Ook voor de corona was er voor jongeren weinig te beleven in Eelde. Ze zouden graag zien dat er een plek was waar ze met vrienden kunnen samenkomen. Ivan: “Overal waar we zitten worden we weggestuurd. Daar zijn we wel een keer flauw van. De bankjes waar we dan zitten worden weggehaald. Dat is al zo vaak gebeurd.” De vriendengroep van 18 jaar bestaat uit zeker 30 man. Er zijn meer groepen jeugd, ook oudere. Ivan schat de jeugd op ongeveer 200 jongeren. Het idee van het bankje voor het Dorpshuis hadden ze overgenomen van de bank die ze in hun keet gemaakt hadden. Die stond bij Veenhuis, bij de melktap. Daar komen ze nu ook niet meer. Thomas: “Door de corona mogen we niet meer in het Dorpshuis komen, maar we zijn met zijn tweeën, ik snap niet dat we daar niet mogen komen.” Het zijn lastige tijden voor iedereen, de groep jongeren ervaart dat ook. Ivan: “Er is gewoon weinig te doen, dat vindt iedereen, dat hebben we al zo vaak gezegd. Tegen de wijkagent, tegen mensen van de gemeente. Vier jaar geleden hebben we dat al gezegd, er is nog steeds niets gebeurd. Ik vind dat de gemeente initiatieven moet nemen. Wij willen er wel werk insteken om iets van de grond te krijgen. De skatebaan is er ook nooit gekomen.” Thomas: “Er had al iets eerder moeten gebeuren, dit komt niet goed zo, als het nog langer duurt krijg je trammelant.”

Een stuk land, een keet erop

Het liefst hebben de jongens een eigen plek om samen te komen. Ivan: “Geef ons een stuk land en wij plaatsen er wel een keet op. Dat moet prima lukken lijkt mij. Als ze zeggen dit mag wel, of dit mag niet, prima, dan kun je wel in overleg gaan. We willen een plek waar we kunnen zitten met zijn allen. De gemeente hoort naar de mensen te luisteren en dat gebeurt gewoon niet.” Het leven is voor de jeugd in Eelde-Paterswolde niet eenvoudig. Thomas: “Nu moet je voor 9 uur binnen zijn, dat gaat mij echt te ver. We hebben al zoveel dingen ingeleverd en dan komt dit er nog eens overeen. We gingen elke dag wel naar elkaar toe, in het weekend naar de stad of naar de keet. Dat kan allemaal niet meer.” Beiden wonen nog thuis, en moeten van hun ouders wel op tijd thuis zijn ofschoon ze volwassen zijn. Nu gaan ze in het weekend bij vrienden zitten en om half vijf weer weg. Ivan: “Dat is de enige oplossing, bij mensen thuis zitten en weggaan als de avondklok afgelopen is. Dat levert soms problemen op met de ouders. Buiten kan niet, dan word je opgejaagd. Dat moet ook maar niet. Toen wij hier kwamen wonen, zo’n acht jaar geleden hebben we met sloophout hutten gebouwd, dat waren echt kastelen. Dat werd weggehaald, toen dacht ik al: laat dat nou gewoon staan, laat die kinderen daar mee bezig zijn, er is ja niks. Je kunt alles wel gaan verbieden, maar er zijn zeker wel oplossingen. Een eigen plek moet kunnen, het moet niet stampvol zijn, we kunnen er wel met een paar mensen zitten. Mensen gaan het toch doen, waarom zou je het niet op een plek doen waar iedereen je kan zien. Beter dan op een plek waar je geen zicht op hebt”. Voor wethouder Oetra Gopal, verantwoordelijk voor de jeugdzorg en gebiedswethouder van Eelde-Paterswolde zou het nuttig zijn eens met deze twee zeer positief ingestelde jongeren te gaan praten. Tekst Siep Buurke, beeld Johan Wolfard.

Onderschrift

Ivar Meijer (l) en Thomas Stroetinga (r)

Met dit zitje waren Ivar en Thomas bezig voordat de coronamaatregelen zorgde dat het project nu niet kan worden voortgezet.