Remo Slotegraaf is een talentvolle schaatser. De Peizenaar is ambitieus en steekt dit niet onder stoelen of banken. Zijn droom is de beste te worden van de wereld. Slotegraaf is wel zo realistisch dat dit niet zomaar gebeurt. “Maar ik ben op de goede weg.”

Remo Slotegraaf heeft het schaatsen niet van een vreemde. Ook zijn vader Rene was talentvol op het ijs en acteerde op nationaal niveau. “Het verrassende: hij was een pure sprinter, ik ben allrounder. Pas na 500 meter begint bij mij de wedstrijd. De 500 meter is de enige afstand, waarbij zijn persoonlijk record sneller is dan die van mij. Ja, voor de rest ben ik zeker beter”, lacht Slotegraaf, die inmiddels al acteerde op de Jeugd Olympische Spelen en vorig jaar deelnam aan het NK Allround. De Peizenaar kende de nodige tegenslagen. Zo werd hij drie jaar geleden getroffen door de Ziekte van Pfeiffer en recent kreeg hij corona. En dat vlak voor de kwalificatiewedstrijd van het WK. Uiteindelijk kon hij wel meedoen, maar corona liet haar sporen wel achter. Hij plaatste zich niet voor het WK. “Maar ik ben ook nog maar junior”, nuanceert Slotegraaf, die deel uit maakt van de formatie Talent NED, waar onder meer dorpsgenoot Gerard Kemkers werkt. “Gerard wil me opleiden als allround. Ik ben nog jong. Lichamelijk moet ik nog sterker worden voor ik de overstap maak naar een commercieel team. Hij vindt dat ik redelijk kan schaatsen. Gerard heeft vooral gekeken naar wat ik kan verbeteren. Bijvoorbeeld de ‘valbeweging’. Dat wil zeggen dat je constant je lichaamsgewicht verplaatst. Verder is aandacht besteed aan de bochtentechniek. Ik reed altijd gewoon door een bocht, maar ik heb geleerd om een bocht in drieën te delen. Dat betekent onder meer dat je in het tweede gedeelte dieper moet zitten en in het laatste deel je versnelt. Daar had ik nooit bij stilgestaan.” Remo Slotegraaf, die begonnen was met een opleiding commerciële economie heeft deze studie laten varen omdat het niet bij hem paste. “Ik volg momenteel geen opleiding en kan me volledig richten op het schaatsen.” Afgelopen weekend zou het WK Junioren worden gehouden, maar dit is afgelast. Dus is het seizoen afgelopen. Na het seizoen nemen we altijd eerst een paar weken rust en dan trainen we weer, in totaal 11,5 maanden per jaar.” Zijn droom is om de beste van de wereld te worden en meedoen aan de Olympische Spelen. “Ik ben op de goede weg.”

Foto: Neeke Smit / timsimaging.nl