De collectie van Museum de Buitenplaats staat te trappelen van ongeduld om zich te laten zien. Nog een paar weken, dan mogen we genieten van de in Eelde verzamelde kunstwerken. Weet u wie in het bijzonder uitgenodigd wordt? U! Ja, u leest het goed. Het museum wil zijn 25-jarig jubileum vooral vieren met de inwoners van Eelde-Paterswolde. Want het museum is van ons! Het staat al een kwart eeuw te pronken in het hart van ons dorp.

Voor wie even moet nadenken hoe het ook alweer begon, op 9 oktober1996 opende onze toenmalig koningin Beatrix het museum. Daar ging een heel proces van ideevorming, schetsen, geld bij elkaar harken en bouwen aan vooraf. Het begon met de inval van Henk van Os, hoogleraar aan de RUG, later directeur van het Rijksmuseum. Hij opperde in het Nijsinghhuis, de woning van Jos en Janneke van Groeningen-Hazenberg, dat het probleem van hun steeds maar groeiende collectie opgelost zou zijn als ze naast hun woning een museum zouden oprichten. Een gouden inval! De realisatie ging niet zonder slag of stoot, maar het museum kwam er, dankzij de enorme ambitie van het echtpaar. Intussen zijn we gewend aan het beeldbepalende, op organische principes gebouwde museum naast de Dorpskerk.

Er valt veel te vieren!
25 jaar vol met exposities en culturele evenementen zijn niet ongemerkt voorbijgegaan. Er zijn schitterende dingen gebeurd, waar Dorpsklanken u de komende tijd graag aan wil helpen herinneren. Momenteel wordt hard gewerkt om het Nijsinghhuis een volwaardig onderdeel te maken van het museumcomplex. Dit historische pand werd door de kunstenaars Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese en Pieter Pander verrijkt met muurschilderingen van formaat, zowel gezien de afmetingen als ook de kwaliteit. Ter gelegenheid van het jubileumjaar verscheen de uitgave ‘Het Nijsinghhuis – een huis als muze’, met foto’s van Sake Elzinga. Te koop in de Museumwinkel en tevens online te bestellen.

Het Nijsinghhuis wordt omringd door een tuin die zijn gelijke niet heeft in Noord Nederland. Het gevarieerde ontwerp, gevuld met de mooiste planten en prachtige beelden maken deze groene oase tot ónze eigen Hof van Eden. Hoezo ‘onze Hof’ zult u misschien zeggen? Jazeker, die tuin is ook van ons! Net als het museum zelf. Gebouwd om figuratieve, vaak realistische, kunst van na 1945 in al zijn facetten te tonen. Nu dit museum zich in een kwart eeuw een onlosmakelijke plek in kunstlievend Nederland heeft veroverd, is het tijd voor een jubileumtentoonstelling.

Expositie ‘25 jaar Museum De Buitenplaats – Beeld van een verzameling’
De tentoonstellingszaal en de vide hangen vanaf (laten we duimen!) vanaf 20 maart vol met werk uit de eigen collectie van het museum. De kunstverzameling werd aangelegd door het echtpaar van Groeningen en is later aangevuld met aankopen door het museum zelf. Getoond worden werken van Ruloff Manuputty, Henri de Wolf, Martin Tissing, Edu Waskowsky, Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese, Pieter Pander, Diederik Kraaijpoel en anderen. Dat er prachtig werk komt te hangen staat wel vast. Maar we willen heel graag weten wat de lezers van Dorpsklanken ervan vinden. Wat is in uw ogen het mooiste kunstwerk? U krijgt snel na de opening een oproep om uw mening te geven. Tijdens deze expositie is er ook aandacht voor de bouw van het museumpaviljoen. Heel bijzonder is de bijna twee uur film ‘De bouw van Museum De Buitenplaats 1994 – 1996’, met nog nooit eerder vertoond materiaal, gefilmd door de bekende cartoonist Nico Visscher en gemonteerd door Buddy Hermans en Tjerk Bekius. Deze unieke beelden laten de start zien van de bouw van het museum in 1994, met als klap op de vuurpijl de opening door -toen nog- koningin Beatrix.

De jubileumtentoonstelling is op zaterdag 20 maart klaar voor bezoek. Of dat lukt hangt af van de coronavrijheid die we dan weer mogen genieten. U leest het als eerste in uw Dorpsklanken wanneer museumbezoek weer mogelijk is. Raadpleeg ook de website van Museum De Buitenplaats voor de meest actuele informatie over het museum en de tentoonstelling.