Tijdens de gebruikelijke coronapersconferentie heeft het kabinet kleine versoepelingen aangekondigd. Ondanks dat de cijfers weer stijgen. “We gaan een klein beetje meer risico nemen”, sprak premier Mark Rutte die de versoepelingen doet vanwege de maatschappelijke gevolgen.

De versoepelingen houden als volgt in. De scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs gaan deels weer open per 1 maart. Alle contactberoepen mogen vanaf 3 maart weer open. Daaronder vallen onder meer kappers en rijscholen. Winkelen op afspraak wordt mogelijk vanaf 3 maart. Mensen moeten zich vier uur van te voren aanmelden en het gaat met een tijdslot.  Jongeren tot 27 jaar mogen weer in groepsverband sporten. Rutte maakte met alle Nederlanders een afspraak dat ze zich moeten houden aan de basisregels. De avondklok blijft voorlopig in stand tot de ochtend van 15 maart, dat is de eerste dag van de Tweede Kamerverkiezingen. De maatregelen gelden tot en met 15 maart. Op 8 maart volgt een nieuwe persconferentie. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid verwacht dat in de herfst iedereen geprikt is. Maar waakt voor te veel euforie: “we zijn er nog niet, ook niet bijna.”