De actiegroep Hoofdweg Eelde vindt de enquête die de gemeente Tynaarlo houdt over toekomstige maximum snelheid misleidend. De voorkeur van de gemeente voor een 50 kilometerweg komt volgens de actiegroep te duidelijk naar voren. 

Vorig jaar presenteerde het college een plan voor  een 50-kilometerweg door het dorp inclusief bijpassende herinrichting. Maar een aantal omwonenden zag dat niet zitten. Het zou op deze manier een racebaan worden. Verder maakten ze zich  zorgen over geparkeerde auto’s op de weg en de zware harmonicabussen. Daarom werd een onderzoeksbureau ingeschakeld dat zich zou buigen over de voor en nadelen van een 30 of 50 kilometerweg. En daarbij mochten inwoners reageren. Inmiddels is de Stichting Herinrichting Hoofdweg Eelde en Paterswolde opgericht. Het doel is het bevorderen van een veilige en goede kwaliteit van wonen en werken aan de Hoofdweg. De gemeente Tynaarlo laat weten het vervelend te vinden dat de peiling als sturend wordt gezien. “Dat is absoluut niet onze bedoeling.” Inwoners kunnen tot en met 21 februari de enquête invullen. Daarna zet de gemeente alles op een rijtje om tot een besluit te komen.