Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) wil het luchtruim voor vliegverkeer anders indelen. Doordat in Zuid-Nederland meer ruimte in het luchtruim moet worden gecreëerd voor burgerluchtvaart, wil het Ministerie van Defensie het oefengebied voor F16- en F35-straaljagers uitbreiden in Drenthe. Groningen Airport Eelde is bij het Ministerie van Defensie niet in beeld als toekomstige luchthaven voor militair vliegverkeer. 

In de Provinciale Staten zijn niet alle partijen blij met de militaire activiteiten, bleek na uitleg van I & W. Er wordt met F35-toestellen gevlogen vanaf Volkel en Leeuwarden en daarnaast vliegbasis De Peel.  Veel Statenleden wilden weten of er ook gevlogen gaat worden vanaf Groningen Airport Eelde, waarover ook lokale partijen in Tynaarlo zich zorgen maakten, maar Eelde is daarbij niet in beeld. De F35-toestellen baart Groen Links zorgen vanwege de geluidsoverlast. Ze maken meer lawaai dan de vroegere F16’s. En daar krijgen ook dieren en de natuur last van, verwacht Groen Links. Ook VVD vreest het lawaai en denkt dat dit gevolgen heeft voor de woningbouw in Drenthe. Volgens Defensie zal het geen invloed hebben op de bouwsector. Hoewel de militaire activiteiten verspreid worden over een groter gebied kunnen er wel meer mensen last van krijgen. Overigens zullen er niet meer vluchten komen in het noordelijke oefengebied door de afnamen van jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. Provincies mogen reageren op de plannen en zienswijzen indienen. De regering in Den Haag beslist.

 

Foto: Wiendeld Visser