Als u langs het Paterswoldsemeer komt kunt u daar regelmatig mensen zien zwemmen, ondanks het koude water. Op zondag zwemmen relatief veel mensen. Leen Hooites gaat drie keer in de week met zijn vriend Arjen Damminga zwemmen in het Paterswoldsemeer. Dorpsklanken sprak hen zondag nadat ze uit het water kwamen.

De temperatuur van het water was 3,1 graden, relatief warm: vorige week was het 1,8 graden. Kouder dus. Elke graad maakt voor de zwemmer veel verschil. Damminga en Hooites zwemmen met een wetsuit. Er zijn ook zwemmers met alleen badkleding, die gaan maar kort in het water. Damminga en Hooites zwemmen precies 35 minuten, om het eilandje Heemstede. Hooites staat na het rondje zwemmen stijf van de dopamine die zijn lichaam aangemaakt heeft en is euforisch: “In het begin is het onprettig. Je wordt eerst koud, daarna begint het pijn te doen, alsof ze met naalden in je lijf prikken. Dan wordt het doof en ongevoelig, op een gegeven moment voel je niets meer. Waar je voor moet oppassen is dat je je coördinatie niet verliest. Je zeilt als het ware weg, verliest heel langzaam je bewustzijn. Doodgaan is op die manier niet erg, lijkt me. Je begint dan aan de kou te wennen, je weet wat je te wachten staat. Je leert het meer op een hele andere manier kennen. Je materiaal moet goed voor mekaar zijn.” Arjen Damminga heeft tijdens het zwemmen wel altijd een mobiel bij zich, in een waterdicht zakje.

Zwemmen in tijden van corona
Beide mannen waren al fervente zwemmers. Ze zwommen ’s ochtends altijd in Lemferdinge. Dat kon dus niet meer en toen zijn ze naar het Paterswoldsemeer gegaan. In de zomer, als het water 10 graden is, zwemmen ze het hele meer over, nu alleen om het eiland. “Zo’n zwembad vinden we nu helemaal niks meer. Dit is zoveel prettiger. Het zwemwater is prima, zeker in de winter. Het geeft zo’n gevoel van vrijheid. Je leert heel veel mensen kennen, het is een sport die toeneemt, het is gemakkelijk: We wonen in Paterswolde, springen in de auto, je bent een uurtje onderweg, komt thuis, douchen of in bad.”

IJs op het water
Vorige week was er ijs op het water, dat is toch wel een andere ervaring. Vooral de handen en voeten zijn dan extra koud. Hooites: “Kou is je vriend, zolang je koud bent, is er niets aan de hand. Ik ski ook, maar dit is veel intensiever, je voelt je hele lijf, je voelt je leven. Dopamine en adrenaline worden aangemaakt. Het is een sensatie.” Het lichaam van Arjen trilt helemaal na zo’n zwemsessie. “Dat is natuurlijk, je moet weer opwarmen.” Arjen Damminga is ondernemer, 42 jaar. Leen Hooites is 59 jaar en advocaat. Ze zwemmen vanaf april vorig jaar in het Paterswoldsemeer. Beide heren zijn ondertussen verslaafd aan het koudwaterzwemmen. Ze zien het zwemmen in koud water als sport. De pakken waarin ze zwemmen kosten een paar honderd euro, maar als je er vaak gebruik van is dat een prima investering. Hooites: “Je gaat steeds op zoek naar beter materiaal.” Hun gezicht is niet bedekt, daar smeren ze vaseline op. “Als ik thuis kom voel ik echt dat de kou eruit trekt.” Arjen Damminga: “Toen we nog geen goed materiaal aan hadden was het echt afzien, vooral onze handen en voeten, dat was niet fijn.” Door hun beroep zijn ze in staat om hun eigen tijd in te delen en dus ook regelmatig te gaan zwemmen. Leen: “In de zomer is het fijn om ’s ochtends om halfzeven er in te gaan. Het is rustig en je ziet de watervogels. Je ziet dan de zonsopgang, de dag moet dan nog beginnen en je bent al volmaakt gelukkig. Daar kan geen vakantie tegen op en dat zo dicht bij huis. Dit is onbetaalbaar.” Er zijn veel voordelen aan het zwemmen in koud water, zeggen ze, je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding. Er vindt een toename in endorfine en adrenaline. En de kou bevordert de serotineaanmaak, het gelukshormoon. Dat is dan ook duidelijk te zien aan de zwemmers, die uit het water komen. Als u dit ook wilt proberen: begin niet zo maar, bouw het rustig op en ga nooit alleen zwemmen.

De vijver in de tuin
Uw verslaggever heeft het thuis in zijn tuin uitgeprobeerd in de vijver en het was heel, heel koud en het water stonk vreselijk. Gauw uit de vijver geklommen en onder de douche gesprongen. (En voor de volgende keer in het najaar de dode bladeren uit de vijver scheppen.) Tekst Siep Buurke, Beeld Johan Wolfard

Foto onderschrift
Leen Hooites [links] en Arjen Damminga