Ook al Limburg is niet om de hoek, het bericht dat Tom Dumoulin een jaar stopt met fietsen hebben veel dorpsgenoten gezien. Daar wil ik graag bij stil staan. Niet alleen voor succesvolle topsporters is dit een pittig thema. Voor bijna ieder mens is écht stilstaan een opgave.

Waarom is dat nou zo moeilijk? Als het niet meer lukt, dan stop je toch met wat je doet?

Tom in de video op de Jumbo Visma site: “…Wat wil de mens Tom Dumoulin eigenlijk met zijn leven? Het is een vraag die al lang borrelt. En ik krijg de tijd niet om die vraag te beantwoorden. Het leven als profwielrenner gaat door, ik zit in een sneltrein naar het volgende trainingskamp …”

Of je nu wielrenner, hovenier, jurist of fietsenmaker bent: als je niet stilstaat, rijdt de trein verder.

En als het aardig loopt, waarom zou je stilstaan? Ga je alle comfort die bij je leven hoort opgeven? Hoe lang kun je stilstaan terwijl de hypotheek teller loopt, je kinderen groeien en gaan studeren?

Veel klanten worstelen met dezelfde vraag als Tom. Het hoort bij het leven dat we groeien en ons ontwikkelen. Wat vroeger een uitdaging was, gaat je nu (te) makkelijk af. Het wordt saai …

In het MTB coaching programma sta je letterlijk en figuurlijk stil. Letterlijk met én bij de MTB omdat stilstaan, balans en je materiaal de basis zijn van het fietsen. Figuurlijk is stilstaan de start van ieder traject: Wie ben ik, waar ben ik goed in en wat wil ik nu echt? Net als Tom!

Erik, hoe doen jullie dat eigenlijk in de winkel, stilstaan?

Geert Kamps