Er breekt een spannende, onzekere periode aan betreft het coronavirus, stelde premier Rutte vanavond tijdens de persconferentie over de voortdurende pandemie. De coronacijfers dalen en ook in de ziekenhuizen wordt het minder druk. Tegelijkertijd wint de veel besmettelijker Britse variant terrein en dreigt een derde golf van besmettingen.

Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige maatregelen voort te zetten, tot tenminste 2 maart. Zoals eerder gemeld gaan de basisscholen en kinderopvang weer open op 8 februari. Premier Rutte vindt het verantwoord om de schooldeuren weer te openen. Er zijn wel voorwaarden gesteld, zoals het aantal contacten te beperken en bij besmetting gaat de hele klas in quarantaine. De middelbare scholen blijven gesloten, tot in ieder geval 1 maart (na de voorjaarsvakantie). De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contacten en besmettingen zou kunnen leiden. De niet essentiële winkels mogen de deuren ook nog niet openen. Wel mogen consumenten vanaf 10 februari hun bestellingen afhalen op vooraf afgesproken tijdstippen. De horeca blijft nog altijd gesloten. Een besluit over de avondklok, die 10 februari afloopt, wordt eind van de week verwacht.