Het demissionair kabinet heeft tijdens een extra persconferentie vanmiddag zware maatregelen aangekondigd. Het voornemen is een avondklok. Die zou op zijn vroegst zaterdagavond ingaan. De Tweede Kamer moet er nog mee instemmen.

De avondklok zou dan gelden tussen 20.30 en 4.30 en duurt tot en met 9 februari. Supermarkten en levensmiddelenzaken die normaal ’s avonds langer open zijn moeten ook eerder dicht. Uitzonderingen (mits een ondertekende verklaring op zak) zijn: medische hulp mens en dier, mantelzorg en beroepsgroepen als politie. Ook mogen mensen de hond uitlaten. Bij het overtreden van de regel krijgen mensen een boete van 95 euro. Verder is het advies om maximaal één persoon thuis te mogen ontvangen, terwijl vanaf 25 januari het aantal mensen bij uitvaarten teruggebracht wordt tot vijftig personen. Vanaf zaterdag is er een verbod op vliegverkeer uit Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. “We komen uit de coronacrisis, maar we moeten ons eerst schrap zetten”, sprak minister-president Rutte over de zware maatregelen die nodig zijn om omdat er allerlei virusvarianten op ons afkomen. Uiteindelijk moet het leiden tot weer meer bewegingsvrijheid.

Voor alles over de maatregelen: www.rijksoverheid.nl