De basisscholen en kinderopvang blijven gesloten tot 8 februari, wanneer de huidige lockdown afloopt. Dat heeft het demissionair kabinet bekendgemaakt. De noodopvang is wel toegankelijk voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en voor kinderen in een kwetsbare positie.

Tijdens de onlangs gehouden persconferentie werd gesproken over een mogelijke eerdere opening dan 8 februari, maar het kabinet vindt het te risicovol om de scholen eerder te openen. Dit met betrekking tot het zeer besmettelijke Britse variant van het virus. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) zouden kinderen besmettelijk zijn voor het virus.  Ook is er zorg over het aantal besmettingen in Nederland ook al is het dalende en de verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus. De bedoeling is om contacten tussen volwassenen zoveel mogelijk te beperken. De optie van avondklok staat ook nog steeds open. Het kabinet is dan wel gevallen, lopende zaken als coronacrisis mogen wel behandeld worden.