Het kabinet gaf vanavond weer een persconferentie over de coronacrisis. Zoals verwacht worden de huidige strenge maatregelen met drie weken verlengd. Volgens premier Rutte was er geen andere keuze.

De cijfers dalen niet snel genoeg. Bovendien is er de vrees voor de Britse variant van corona die ook al in ons land is aangetroffen. De lockdown wordt dan ook verlengd tot en met 9 februari. Nieuw is dat op middelbare scholen (waar alleen kwetsbare kinderen en leerlingen die examen moeten doen mogen komen) de regel van 1,5 meter afstand geldt. Mogelijk gaan de basisscholen en kinderopvang eerder open dan 9 februari. Verder wordt er onderzoek gedaan naar de invoering van een avondklok. Dit om groepsvorming van met name jongeren tegen te gaan en thuisbezoek te beperken. Ook adviseert het kabinet om tot en met maart geen reis naar het buitenland te boeken. Rutte weet dat de sociaal-economische gevolgen enorm zijn en zegde een aanvullend steunpakket toe voor ondernemers. Er is licht aan het einde van de tunnel en dat is vaccinatie. De snelheid van prikken is afhankelijk van de levering. “Als alles meezit is in de herfst het hele land beschermd”, sprak minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid uit.