Toch nog eerder dan gepland gaat Nederland van start met vaccineren. Morgen (woensdag) wordt een gezamenlijke start gemaakt. Op die dag worden bij de GGD-priklocatie in het Brabantse Veghel en in ziekenhuizen de eerste mensen gevaccineerd. Het is de regio waar het virus in ons land begon. In Drenthe begint het prikken op maandag 11 januari.

 

De vervroegde startdatum is bepaald na druk van ziekenhuizen die kampen met ziekteverzuim, vaak coronagerelateerd. Daarmee start het vaccineren van medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen en medewerkers in de directe covid-zorg op dezelfde dag: woensdag 6 januari. Na Veghel volgen op vrijdag 8 januari Rotterdam en Houten, en vanaf maandag 11 januari  Amsterdam, Drenthe en Den Haag. In onze provincie start het vaccineren op het test- en vaccinatiecentrum op het TT Circuit. Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins. Na de groep zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, worden ook zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg (178.000 mensen), wijkverpleging en WMO-ondersteuning (166.000 mensen) uitgenodigd om een afspraak te maken voor vaccinatie. Voor iedereen die dat wil, is er uiteindelijk een vaccin beschikbaar. Maar de vaccins zijn niet allemaal tegelijk beschikbaar en dus is er een volgorde opgesteld. Die volgorde is wel afhankelijk van goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins én de vaccinatiebereidheid van de mensen. De eerste inentingen starten in januari, de laatste doelgroepen krijgen – als alles volgens plan gaat – de vaccinatie in april of mei. Als alles goed verloopt is iedereen eind september geprikt.