Tets Oldenkamp: “Je wordt er vrolijk van, juist nu.” Op 7 november is Tets Oldenkamp uit Vries begonnen met het beschilderen van steentjes. Deze beschilderde stenen legt ze overal neer. Het idee had ze opgedaan op Terschelling waar het al langer een rage is.

Maandagmorgen is Tets weer van Terschelling teruggekomen en heeft nog behoorlijk wat verfspullen ingeslagen net voor de lockdown inging, zodat ze een tijd door kan schilderen. Ook heeft ze een facebookpagina met Happy Stones gemaakt die al 277 leden heeft. Nu zijn de stenen nog vooral in Vries en omgeving te vinden, maar het breidt zich uit. In navolging van Tets beschilderen en verspreiden meer mensen de vrolijke stenen. Dagelijks worden er foto’s op de facebookpagina geplaatst van nieuw beschilderde stenen. De kale stenen komen overal vandaan. Tets heeft stenen bij een bouwmarkt gekocht, er zijn ook mensen die het grindpad voor hun huis gebruiken, of zwerfsteentjes rapen. Voordat ze de site begon, heeft ze een groot aantal stenen beschilderd, ze moest immers wel wat kunnen laten zien. De tekeningen op de steentjes zijn vrolijk, het zijn niet voor niets happy stones.
In een weekend beschildert ze zo 20 stenen. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om happy stones te maken. De stenen mogen door mensen die ze vinden meegenomen worden, en later op een andere plek weer “vrijgelaten” worden. De steen reist zo verder. Er is al een steen uit Vries in Den Haag gevonden. Op de facebookpagina worden veel foto’s van gevonden stenen getoond. De afbeeldingen op de stenen haalt Tets van instagram en van sites zoals die van Terschelling. Nu met kerst zijn het veel engeltjes, sneeuwpopjes en hulst. Tets maakt de tekeningen met acrylstiften. Tets: “Neonstiften zijn ook zo leuk.” De stenen worden eerst met grondverf beschilderd, dan pakt het beter. “Tenzij je een heel gladde steen hebt. Dan is het mooier als je het meteen op de steen tekent.” De stenen worden gelakt om de afbeelding te behouden. Ze zet nu ook de datum wanneer ze de steen beschilderd heeft op de steen. Ook staat er de tekst: “graag berichtje aan Happy Stones Vries”, waar veel gehoor aan gegeven wordt.
Tets: “Als kinderen een steen vinden, mag ie een nachtje of een week blijven slapen. Die kunnen er geen afstand van doen. Als ze de stenen na een tijdje weer doorgeven, is dat ook heel spannend.” Veel mensen hebben een steen ook als trooststeentje op zak. De stenen schuift ze vaak in de bast van een een boom, of op paaltjes van staatsbosbeheer, nooit op de grond vanwege vallende bladeren of plassende honden. Het voornaamste doel is mensen een geluksmoment laten beleven, en getuige de reacties op facebook lukt dat vaak.