Een interview met Wim Polling is lastig. Hij is niet van het stilzitten. En als er wat geregeld moet worden móet er wat worden geregeld. De klant is tenslotte koning. Een portret van een dorpsfiguur met ondernemersbloed.

“Ik ben nooit rustig”, geeft Polling toe. “Dan bedenk ik wat en ga het dan doen.” Polling had dat onrustige al op de basisschool. Ook het ondernemen zat er al vroeg in. “Ik heb ook op voetbal gezeten. In de rust zei ik tegen de trainer: haal mij er maar uit. Dan kan ik nog ergens geld verdienen. Ik houd wel van gezelligheid, maar ben altijd vooruit aan het denken”. Het ondernemerschap komt puur uit hemzelf.
Wim Polling groeide op in Yde, waar zijn vader en opa een boerderij hadden. Zijn grootvader zag er geen toekomst in en verkocht de boerderij aan de gemeente Vries. Zijn vader was later conciërge op de vroegere tuinbouwschool. Wim ging naar de kleuterschool aan de Korenbloemweg en later naar de Eelder school. “Ik zat alleen maar naar buiten te kijken, was druk met allerlei dingen, maar niet met leren. Stilzitten is niet mijn vak.” Het ging de richting op van motortechniek. “We waren altijd aan het sleutelen aan fietsen en brommers. Een oude crossfiets maken, brommers aan de praat maken. Wat wil je na de lagere school vroeg mijn moeder. Mijn vader vond dat ik timmerman moest worden. Ik had zo mijn twijfels en ik was niet de enige. Op de J. van der Laanschool waar ik studeerde zei de leraar: dat timmer vak is niets voor jou, je kijkt te veel naar het lokaal ernaast. Daar werd machinebankwerk onderwezen.”
Van hout, metaal naar autotechniek. Op 15-jarige leeftijd is Wim begonnen met werken. “Ik ging één dag naar school en werkte vier dagen, bij Mazdadealer Winter in Norg. Daar heb ik negen jaar gewerkt. Op mijn 24e ben ik op de huidige locatie begonnen.” Wim Polling nam in december 1990 het bedrijf over van Jan Krijthe. Polling haalt een nummerbord tevoorschijn: 21-6-1991. “Toen hebben we een feest gegeven voor de opening. We waren al eerder begonnen met de verbouwing. De eerste tien jaar hebben we er ook nog gewoond. In dit kantoor stond eerder de wasmachine. Iemand die kwam tanken liep door de keuken. In het begin hadden we een benzinepomp, telefoon en garage. Ik runde het bedrijf samen met Herman Nijdam, Grea Snijder en Martin Kregel.”
Vakgarage Polling is door de jaren enorm uitgebreid. Er werken momenteel tien mensen. “Sleutelen aan auto’s doe ik zelf niet veel meer. Twee personen zijn alleen maar bezig met storingen. Digitale contactsloten bijvoorbeeld, daar zit heel veel tijd in. We doen APK en verkoop. We importeren ook heel veel auto’s uit Duitsland. Het zijn meest jonge auto’s. Mensen kunnen ons ook een zoekopdracht geven om een auto te kopen en dat gebeurt ook al veel. Ik koop alles bij dealers; erkende bedrijven. We hebben veel dingen beleefd, diefstal van auto’s bijvoorbeeld. Ze hebben hier een paar keer een auto van de brug weggenomen.”

Autocross
Wim Polling is tevens medeoprichter van de autocross. “Ik reed zelf altijd mee. Eerst in Yde, voor de Eerste Drentse Autocross Club (EDAC). Vervolgens hebben we het met enkele crossvrienden in Eelde opgezet. Na anderhalve jaar ging ik uit het bestuur. Omdat ik zelf meereed en net begonnen was met mijn bedrijf leek me dat niet handig. Ik ben zeven dagen in de week aan het werk, begin om zes uur en stop om negen uur ’s avonds. Het komt voor dat een klant zegt: ik moet maandagmorgen weg. Dan zorgen we dat de auto zondagavond klaar is. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Maar samen komen we er meestal wel uit.” Vakgarage Polling bestaat inmiddels al dertig jaar en kent een hele grote klantenkring, zo’n achtduizend vaste. “We verkopen zes à zeven auto’s per week. Ik wil een eerlijke, betrouwbare dorpsgarage zijn. Mijn opa zei altijd eerlijkheid duurt het langst.” Het predicaat ‘Vakgarage’ is niet voor niets. “We worden van alle kanten gescreend. We kregen daarvoor het cijfer 8,6.
Polling is niet een man van stilzitten. Hij houdt zich ook bezig met veehouderij. Onze zoon William wilde niet verder met de garage en heeft zich toegelegd op de veehouderij. En later verruilt met melkvee.” Wim Polling is ondanks zijn drukke bestaan actief in de dorpsgemeenschap. Zo is hij bestuurslid van de Eelder Jaarmarkt. “En dan heb ik een zoon die aan autocross doet”, lacht Wim. “En ik ga ook altijd naar FC Groningen. “
De toekomst. Hoe lang gaat Wim nog door? “We gaan voorlopig gewoon door. Maar rustig aan doen is er niet bij. Polling denkt alweer vooruit. De werkplaats wordt uitgebreid, om zo caravans en campers te kunnen repareren en keuren. De betonnen vloer wordt geheel vernieuwd, de rode kleur van de showroom wordt vervangen door zwart. “Ik kan op deze manier weer tien jaar vooruit. Ik hoop in de toekomst een goede overnamekandidaat te vinden. Onze zoon Wilco kan dat helaas niet. Hij doet veel klusjes voor de garage, zoals onderdelen halen, een hele belangrijke taak. Wilco is onze ‘teammanager’. En wat de plek betreft, ik heb wel eens geopperd om alles eraf te halen en een nieuw gebouw neer te zetten. Met een autoplein. Maar nieuwbouw mag hier niet. Er werd mij verwezen naar het industrieterrein, maar dan ben je onzichtbaar. Ik wil een dorpsgarage blijven. Ik vertrek hier nooit.”

Foto: Wim Polling jubileert deze maand als garagehouder aan de Hoofdweg in het Zuideinde. Dertig jaar geleden nam hij het garagebedrijf over van Jan Krijthe. Een goed moment om samen te poseren.